Eerste cyclocross bij kunstlicht aan zeven heuveltjes: “Het zal zijn zoals in een disco”

Kendric Vangrembergen, Jan Magherman, Kelly Magherman, Sonja Strobbe en Raphaël Vanhoutte zijn druk in de weer met het ophangen van de verlichting in de tent. © XC
Redactie KW

Voor het eerst wordt in Vichte aan de Zeven Heuveltjes, het speelplein achter het voetbalveld in de Lendedreef, een cyclocross bij kunstlicht georganiseerd. Op 30 november om 16 uur wordt het startschot gegeven van de cyclocross. Maar hoe begin je aan een cyclocross in het donker?

De keuze om een cyclocross te organiseren lag voor de hand. “Mijn man Kendric heeft altijd zelf meegedaan aan Cyclocross, hij zat bij de elite zonder contract bij de nevenbond LRC (Landelijke Renners en Crossers, red.). Daar heeft hij altijd voor geleefd en tegenwoordig rijdt onze zoon Lowie cyclocross”, vertelt Kelly Magherman uit Sint-Lodewijk bij Deerlijk.

De dag zelf zal een lichtploeg voortdurend de lampen in de gaten houden

Het eerste wat moest gebeuren was het vastprikken van een datum. Dat deed de LRC met 30 november. “Dan hebben we nog even getwijfeld of we de cyclocross overdag dan wel ‘s nachts zouden doen. Maar Kendric besliste snel dat het best ‘s nachts zou zijn bij kunstlicht omdat dat specialer is. Onze eerste keer zal op die manier ook een feesteditie zijn”, weet Kelly. Daarna volgde nog het regelen van enkele toestemmingen van de gemeente Anzegem en de politie om een stuk straat af te zetten. Het klaarzetten van het parcours, tent en de lampen doet het gezin zelf met de hulp van ouders en buren.

14 stroomgroepen

Woensdag werden de lichtmasten opgesteld, donderdag worden ze getest om te zien of alles naar behoren werkt. Maar liefst 14 stroomgroepen moeten de lampen voorzien in een constante stroom. Daar zitten ook enkele reservegeneratoren tussen. “Ook de dag zelf zal een lichtploeg voortdurend de lampen in de gaten houden“, vult Kelly aan. Het parcours werd wekenlang op voorhand uitgetekend. Met piketten werd het parcours uitgezet, waarna nadarhekkens de gevaarlijke stukken en afbakeningslint de andere stukken afbakenen. De lengte van het parcours en de hindernissen zijn op voorhand vastgelegd, zo zit er een stuk bos, weg, grasvlakte en een zandbak in.

Uitzonderlijk voor deze cyclocross is dat de wielrenners door de tent fietsen. Daarom staat naast de tent een kleinere zijtent. “De bedoeling is dat we gekleurde lampen hangen zoals in een disco en op de achtergrond zal een dj plaatjes draaien. Zo lijkt het wel dat de crossers door een fuif rijden”, legt Kelly uit. In de tent zelf komt een toog, maar ook in het bos zal er een tentje staan met een jeneverbar. Maar liefst twintig mensen onder wie buren, familie en vrienden zullen de hele avond in goede banen leiden. Voor de winnende cyclocrossers liggen alvast wielertruitjes en bloemen klaar. De organisatie kan de douches en kleedkamers van het nabijgelegen voetbalveld gebruiken.

De organisatoren hopen alles vrijdag (vandaag, red.) af te hebben. Ondertussen hebben ze ook al heel wat reclame gemaakt. Er worden maar liefst 1.000 toeschouwers verwacht en meer dan 500 deelnemers aan de cyclocross. Kelly is drie dagen van deur tot deur gegaan op zoek naar sponsors. “We willen zoveel mogelijk in eigen beheer doen. En dankzij die 47 sponsors die we gevonden hebben, is dat ook mogelijk. We liggen al enkele dagen wakker, er komt heel veel bij kijken. We moeten voorzien zijn op alle weersomstandigheden. Want water en elektriciteit gaan niet samen. Maar ook als de cyclocross gedaan is, moeten we zoveel mogelijk kunnen opruimen die avond. Op die manier kan er niks worden gestolen. We hebben daarom de lichtarmaturen zo gemaakt dat ze vlot verwijderd kunnen worden. Daar moet je ook aan denken”, besluit Kelly. (Xander Cottens)

Enkele cijfers:

14 stroomgroepen voor de elektriciteit voor lampen en apparatuur.

Twee paletten of 170 bakken bier staan klaar om ieders dorst te lessen.

4.000 flyers werden uitgedeeld.

450 deelnemers worden met hun fiets aan de start verwacht.

150 kg frieten, 400 frikandellen en 500 hamburgers en braadworsten zullen de hongerigen spijzen.

10 grote lichtmasten met daarop lampen zullen het hele parcours verlichten.

De cylocrossers moeten ook doorheen de tent van 35 meter fietsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier