Eerste coronaproof evenementenplein is er klaar voor: “Strengere maatregelen op slecht moment”

De opstelling voorziet strikt in bubbels. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanavond wordt Depart XXL, het eerste coronaproof evenementenplein van ons land voor het eerst in gebruik genomen. De organisatoren van metalfestival Alcatraz organiseren er Sound of Noise. Coronaproof headbangen met optredens van Evil Invaders, Spoil Engine en Dyscordia.

Aparte ingangen, netjes gegroepeerde stoeltjes, bier kopen via Payconic,… De organisatoren van Sound of Noise zijn er klaar voor. Ondanks de strengere maatregelen, wagen ze zich toch aan een optreden. Evil Invaders, Spoil Engine en Dyscordia maken vanaf 18.00 uur Kortrijk Weide onveilig. Eigenlijk was het de bedoeling dat Depart XXL twee weken geleden al zou openen, maar daar stak storm Odette een stokje voor.

“We hebben heel snel moeten schakelen”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “Ondertussen is alles ook overdekt en dus winterproof geraakt. Onze constructies zijn bestand tegen wind van acht beaufort. Het is tof dat we kunnen openen met Kortrijks verhaal. Alcatraz past heel goed bij het DNA van onze stad.”

Dyscordia deed al een soundcheck.
Dyscordia deed al een soundcheck.© KDS

Het evenementenplein bestaat uit 32 zeecontainers en zes sanitaire containers. De vloer is 12.000 m² in oppervlakte. Het duurde vijf dagen om alles op te bouwen met vijf mensen. In totaal kunnen er 1.200 toeschouwers plaats nemen, maar voor Sound of Noise werden er maar een goede 750 tickets verkocht.

“De ticketverkoop kwam heel goed op gang, maar net op het hoogtepunt van de verkoop werden er strengere coronamaatregelen aangekondigd. Dat heeft heel wat mensen afgeschrikt”, weet Ilse Bosch van Apache Productions. “Toch zijn we heel blij dat we voor het eerst weer een echte live-beleving kunnen organiseren. Muziek staat vanavond centraal. Alcatraz is een community die stevig aan elkaar hangt, we zijn een grote familie en heel blij dat we elkaar terug zien.”

Ilse Bosch van Apache Productions, schepen van Evenementen Kelly Detavernier en schepen van Cultuur Axel Ronse.
Ilse Bosch van Apache Productions, schepen van Evenementen Kelly Detavernier en schepen van Cultuur Axel Ronse.© KDS

Het festival trommelde een zestigtal van zijn 300 vaste vrijwilligers op om de twee bars te bemannen en mensen te bedienen aan hun stoel. Verder zullen er ook een tiental stewards zijn die toezicht houden en mensen begeleiden. Wie langs komt neemt best een opgeladen smartphone mee. Drank bestellen gebeurt via een QR-code op je stoel, betalen via Payconic.

Mondmaskers zijn verplicht ten allen tijde. “Wie er geen bij heeft kan er hier een kopen”, weet schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “We hebben een vaste stock van 1.200 maskers ter beschikking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier