Eerste coronapatiënt Philip Soubry uit Kortrijk blijkt niet immuun voor het virus

© JCR
Redactie KW

Opnieuw slecht nieuws voor Philip Soubry (54) uit Kortrijk. Nadat hij als eerste Belg positief testte op covid-19 blijkt nu dat hij niet immuun is voor de ziekte.

Philip Soubry liep de besmetting op in de Chinese stad Wuhan, van waaruit hij samen met andere Belgen gerepatrieerd werd toen de stad in lockdown ging. Allen testten bij aankomst in ons land negatief op covid-19, op Soubry na. Hij werd meteen in quarantaine geplaatst maar was nooit echt ziek.

Soubry werkt al meer dan vijf jaar voor machinebouwe LVD Group uit Gullegem in China en reisde na zijn ontslag uit het ziekenhuis naar verschillende landen. “Ik dacht dat ik veilig was, want eens besmet ben je immuun, zo werd toch gezegd“, zegt hij in HLN.be

Labo in Gent

Omdat Soubry licht verkouden is en zijn werkgever iedereen die van en naar het buitenland reist verplicht laat testen, trok hij dinsdag naar een labo in Gent. Daar werd hij getest op corona én onderging hij ook een immuniteitstest om te kijken of hij antistoffen had aangemaakt na zijn eerste besmetting. Hij bleek geen covid-19 te hebben, maar is ook niet immuun. Er werden in zijn bloed helemaal geen antistoffen gevonden.

Te vroeg voor conclusies

Professor Katrien Lagrou, hoofd van het lab voor klinische microbiologie aan het UZ Leuven: “Dat komt wellicht omdat hij niet ziek is geweest. Bij onderzoek op patiënten die wel erg ziek werden, heeft de overgrote meerderheid wel antistoffen opgebouwd. Dat weten we uit ons onderzoek. Maar om nu al definitieve conclusies te trekken dat iemand die niet zwaar ziek is geweest ook niet immuun is, daarvoor moet er veel meer onderzoek gebeuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier