Eerste coronadode in Kortrijks woonzorgcentrum De Pottelberg: “We kunnen onvoldoende testen”

Redactie KW

Ook in het Kortrijkse woonzorgcentrum De Pottelberg liet deze morgen een bewoner het leven. Het gaat om een oudere dame. In totaal stierven (voor zover bekend) nu al vijf bewoners van woonzorgcentra in Kortrijk.

“We moesten deze morgen inderdaad afscheid nemen van een van onze bewoners”, bevestigt algemeen directeur Els Bourgonjon. “Het gaat om een dame van boven de 80 die al een aantal andere aandoeningen had. Twee andere bewoners testten gisteren positief. Voor hen hebben we onmiddellijk een aparte afdeling opgericht die 24 uur op 24 bemand is. De patiënten komen van twee verschillende afdelingen en stellen het naar omstandigheden erg goed. Ze vertonen allebei geen symptomen meer en konden vandaag al een ijsje eten en even gezellig naar buiten zwaaien. Daar trekken we ons enorm aan op.”

De familieleden van alle bewoners die op de getroffen afdelingen verblijven, kregen een persoonlijk telefoontje. “Dat persoonlijke aspect vinden we erg belangrijk. We overleggen ook steeds met hen en met de huisarts van de bewoner of een ziekenhuisopname aangewezen is. Sommige bewoners kiezen daar bewust niet voor. Mensen die effectief positief testen worden meteen van de afdeling gehaald.”

Daarnaast zouden ook al een paar personeelsleden geveld zijn door het virus. “Maar het probleem daar is dat we onvoldoende kunnen testen“, aldus de directeur. “De meeste hebben maar milde symptomen, sommige zelfs helemaal geen. En omdat iedereen ondertussen erg vermoeid is, constant met een mondmasker moet rond lopen en lijdt aan slaaptekort, heeft iedereen ondertussen keelpijn en een droge hoest. Zonder voldoende testen kunnen we onmogelijk weten wie effectief ziek is.”

Dat wil niet zeggen dat we bewoners met symptomen niet meer kunnen testen“, benadrukt de directeur. “Dat kan nog, maar heel beperkt. Mondmaskers en schorten hebben we gelukkig wel nog in voorraad. We zijn ook elke dag bezig met dingen bij bestellen en maken nu ook veel zaken zelf. Op dat gebied zijn we heel inventief geweest en moeten we niet bang zijn voor morgen. Maar er heerst wel wat ongerustheid onder het personeel”, geeft ze toe. “Er is nog veel onduidelijkheid over welke middelen nu best wanneer ingezet worden. We bekijken het dag per dag.”

Voorlopig is er nog voldoende personeel om de 180 bewoners van het woonzorgcentrum te verzorgen; “Volgende week zou de situatie wat nijpender kunnen worden. Want zo een speciale corona-afdeling vraagt natuurlijk extra mankracht. Dat wordt dus puzzelen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daarin zullen slagen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten