Eerste coronabesmettingen in Huize Maria Troost in Veurne

Redactie KW

In het woonzorgcentrum werden vijf besmettingen met het Covid-19-virus vastgesteld. De bewoners die coronasymptomen vertoonden, werden getest in AZ West, waar ze positief werden bevonden. Hun toestand is ondertussen stabiel.

“Toen bleek dat enkele bewoners koorts hadden en een sterke daling van de saturatie (opname van zuurstof in het bloed via de longen, red.), hebben onze mensen onmiddellijk alert gereageerd. De coördinatie gebeurde door het samengestelde outbreakteam onder leiding van Coördinerend Raadgevend Arts (CRA) Karen Sinnesael. Zij besliste om de bewoners over te brengen naar AZ West, waar er een coronatest werd uitgevoerd. Die bleek positief te zijn. De directie en de CRA benadrukken dat alle voorzorgsmaatregelen die door het Agentschap Zorg & Gezondheid werden uitgevaardigd, onmiddellijk stipt en strikt werden nageleefd. Aangezien het virus een incubatieperiode heeft, is het zo goed als zeker dat het al aanwezig was in de instelling nog voor de maatregelen van toepassing werden. Momenteel houden we alle bewoners op hun kamer en de personeelsleden zijn afzonderlijk verdeeld over de afdelingen, net als in Kastanjedal. Zo willen we de overdracht van besmettingen vermijden. Geen enkel personeelslid is besmet en de solidariteit en de inzet zijn zeer groot”, beklemtoont algemeen directeur Koen Declerck.

Geen enkel personeelslid is besmet en de solidariteit en de inzet zijn zeer groot

“De besmette bewoners zijn stabiel en er wordt al gekeken of ze kunnen terugkeren”, vervolgt Koen Declerck. “Uiteraard worden hierbij ook de volgende reeks maatregelen van de overheid stipt opgevolgd. Naast de uitvoerige handhygiëne werken al onze mensen met mondmaskers, die gelukkig nog voldoende aanwezig zijn, én ze gebruiken schorten en handschoenen per kamer. Bij teruggekeerde bewoners die besmet waren gaan de maatregelen nog verder. Daarmee hopen wij zo vlug mogelijk Huize Maria Troost helemaal virusvrij te krijgen. Dagelijks komt het outbreakteam samen. De laatste dagen zijn de resultaten geruststellend. Ik wil hier nog aan toevoegen dat de families van besmette bewoners onmiddellijk worden op de hoogte gebracht. Andere familieleden en vrienden kunnen contact opnemen met het woonzorgcentrum om te weten hoe het met de persoon in kwestie gaat. Er is geen reden tot paniek, maar het is wel uitermate belangrijk dat we alle voorzorgsmaatregelen ter harte nemen. Het is voor onze bewoners niet prettig dat ze het contact met de buitenwereld moeten missen, maar onze ergotherapeuten hebben hen Skype en Messenger leren kennen en ze fleuren ook helemaal op van bezoekers die even komen zwaaien aan het raam.” (Myriam Van den Putte)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.