Eerste CodorDojo in Kortrijk blijkt succesformule te zijn voor technologiefanaten

Zaterdag vond in Hangar K een unieke CodorDojo plaats. Het evenement is een techconferentie die volledig draait op vrijwilligers en waar, uniek vandaag, 30% van de sprekers jonger is dan 18 jaar.

Rechts vooraan herkennen we Wout Feys die met passie vertelde over zijn ontwikkelingen. © (Foto TV)

De meeste van deze sprekers zijn zelf afkomstig uit de CoderDojostal en vertellen tijdens de conferentie over hun eigen ervaringen met technologie en waar ze tegenwoordig mee bezig zijn. Het is de eerste techconferentie in België waarbij kinderen een grote prominente rol spelen. “Kinderen zijn de toekomst van morgen”.

Inleiden werd gedaan door Peter Hinssen die de conferentie kort na de middag opende. Daarnaast kwamen ook enkele VUB-professoren, zoals Ann Dooms en Bram Vanderborght, langs om op een kindvriendelijke manier te brainstormen over complexere technologische principes. Waar termen als API, PHP, HTML, Server, Ai en IoT ons misschien niets zeggen, was het tijdens deze workshops basistaal. “Met CodorDojo brengen we vrijwilligers in contact met geïnteresseerden en zorgen we ervoor dat ze samen informatie kunnen uitwisselen om zo tot oplossingen te komen. We leggen vandaag extra de nadruk op de deelnemers omdat we hopen dat zij de coach worden van morgen. Dat is ook nodig in een technologiewereld als vandaag. Jongeren krijgen op school vaak nog te weinig te maken met technologie ook al overheerst het hun interesseveld. We hopen hun daarbij te kunnen ondersteunen” laat communicatiewoordvoerder Maarten weten.

We onttrekken even de tienjarige Wout uit één van de workshops die vandaag plaatsvonden. Wout werkt momenteel aan een eigen project genaamd Metech waarbij hij de communicatie tussen dokters en patiënten wil vereenvoudigen. “Ik ben begonnen op mijn 6 jaar met te scratchen, heb vervolgens geoefend met het maken van websites en nu oefen ik met Note CS. Mijn ouders zijn niet helemaal thuis in die wereld maar ik vind het heel erg fascinerend. Ik ga nu al een aantal jaar naar CodorDojo in mijn eigen woonplaats en leer er heel wat bij. We brainstormen ook vaak over hoe we bepaalde zaken kunnen oplossen en helpen elkaar er ook in“. Wout is ondertussen 10 jaar en spreekt erover alsof de termen een peulschil zijn tegenover de IT-wereld.

CoderDojo trekt hiermee volledig de kaart van de jeugd. “De kinderen van vandaag zijn de technologische vernieuwers van morgen. Daarom is het belangrijk om nu al een vinger aan de pols te hebben bij wat er speelt in jong IT-land. Bovendien wil CoderDojo, net zoals de Scouts of Chiro, deze nieuwe generatie alvast klaarstomen om op hun beurt de fakkel over te nemen en de digitale jeugdvereniging mee te leiden. We proberen samen met de coaches de jongeren te leiden naar een oplossing zonder de oplossing mee te geven en schoolgericht over te komen. Al doende leert men, vinden we” aldus Maarten.

Deze eerste techconferentie lokte bijna 160 geïnteresseerden die aan één of meerdere workshops deelnamen. Of het volgend jaar opnieuw doorgaat in Kortrijk of West-Vlaanderen is nog afwachten al lijkt de mogelijkheid er wel in te zitten. “In West-Vlaanderen is de interesse zeer groot en dat zorgt ervoor dat we hier zeker meer willen in investeren” besluit Maarten.

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.