Eerste CO2-neutraal kantoorcomplex van België staat in Waregem

De ceo's van Ion: Paul Thiers, Rik Missault, Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck. © DJW
Redactie KW

Het Waregem Business Park langs de Expresweg N382 met ingang via de Vredestraat, is het eerste in zijn genre dat CO2-neutraal is in het land. Projectontwikkelaar Ion realiseerde op de site van 10.627 vierkante meter oppervlakte vijf kantoorcomplexen die samen goed zijn voor 11.261 vierkante meter kantoorruimte met 325 parkeerplaatsen, waarvan 200 ondergronds.

95 procent van dit project is al verkocht. Naast Ion zijn de volgende ondernemingen er gevestigd: Puilaetco Dewaay, Altior, Sufina, Astrix, Delboo en Asap.be.

“Omdat de overheid in de toekomst de ecologische regelgeving zeker niet zal versoepelen, besloot Ion om niet meer te investeren in het gebruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van Waregem Business Park”, licht ceo Davy Demuynck toe.

“Maar dit wel voor geothermie, via een systeem dat dankzij 180 boringen tot 70 meter diep de energie levert voor warmte, passieve koude en actieve koude-energie die de temperatuur van de kantoren regelt.”

“Daarnaast zijn alle ruimtes voorzien van klimaatplafonds (werken via een watersysteem dat geplaatst wordt op plafondplaten, red.), in combinatie met vloerconvectoren (een alternatief voor een radiator, red.). En er zijn groendaken voorzien en overal ledverlichting die zich aanpast aan het tijdstip van de dag. Kortom: volledige duurzaamheid en zeker toekomstgericht.”

Uitvalsbasis

Het kantorenpark biedt niet alleen mogelijkheden voor kmo’s die al een tijdje actief zijn en extra ruimte zoeken en/of een goede uitvalsbasis nabij de E17. Ook voor starters is het een goeie zaak. Die kunnen er vanaf 300 euro per maand een gepast aantal vierkante meter huren met alle andere faciliteiten die verbonden zijn aan zogenaamde coworkingruimtes.

Bijkomend kan dat leiden tot gebruik van deelfietsen, services in verband met leveringen en het onderling uitwisselen van expertise. En Ion merkt in dat verband ook op dat de Waregemse regio heel wat kmo’s en industrieën telt, maar dat er zeker nog een tekort is aan bedrijven en firma’s uit de dienstensector.

“Precies deze sector is in volle ontwikkeling”, aldus Davy Demuynck. “Dit betekent dat er nog meer kantoren en kantoorcomplexen nodig zullen zijn. Het feit dat Waregem Business Park dicht bij de E17 en het station ligt, is zeker een troef.”

Shoppen en lunchen

“Het is ideaal voor wie met de wagen of het openbaar vervoer komt.” Het centrum van de stad is eveneens dichtbij, goed om er te shoppen of er te gaan lunchen. Eigenlijk is dat allemaal op fiets- en wandelafstand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier