Eerste certificaten ‘Visserij Verduurzaamt’ uitgereikt: “Aantonen dat je vis netjes werd gevangen”

Dirk-Jan Arlevliet van Multi-Fish, dat het label als een van de eersten kreeg. © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

De visserijsector roept een certificaat in het leven waarmee handelaars kunnen aantonen dat hun vis duurzaam gevangen werd. “Je proeft het niet, maar dat je stukje vis gecontroleerd is, netjes werd gevangen en geen bedreigde soort is, moet zorgen voor geruststelling”, zegt Dirk-Jan Arlevliet van de Blankenbergse groothandel Multi-Fish, die als een van de eersten het certificaat kreeg.

De eerste labels ‘Visserij verduurzaamt’ werden uitgereikt, onder meer aan vijf West-Vlaamse handelaars. Aankopers, verwerkers, loonwerkers, onderaannemers… kunnen voor een jaar het certificaat aanvragen als ze aan bepaalde criteria voldoen.

Visbestand gemonitord

“De opzet van het label vloeit voort uit de al bestaande internationale labels MSC en ASC”, begint Dirk-Jan Arlevliet van Multi-Fish. “MSC staat voor Marine Stewardship Council en werd opgericht in de schoot van het WWF. Het moet onder meer aantonen dat vis correct werd gevangen in een gebied waar het visbestand wordt gemonitord. Stel dat er bijvoorbeeld te weinig makreel in een bepaald visgebied zit, dan zal het geen label krijgen en moeilijk verkocht geraken, waardoor vissers het niet zullen bovenhalen.”

“Voor de volledigheid: het ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en slaat op geweekte vis, zoals zalm, dorade of zeebaars. Nu, terwijl de Nederlandse vissersvloot met het MSC-label werkte, deed onze Belgische vloot dat niét. Er werd een hele tijd geprobeerd om onze eigen kustvaarders warm te maken, maar dat lag vooral bij de oudere bokkenvissers moeilijk. Hun netten slepen over de zeebodem, wat tegenstrijdig is aan het duurzame model van het label.” Verschillende grote supermarkten, zoals Carrefour, maanden de Belgische visserij aan om actie te ondernemen.

Eigen koers

“Met een eigen label en logo ‘Visserij Verduurzaamt’ wordt een lokaal verhaal geschreven”, vervolgt Arlevliet. “Het nieuwe certificaat volgt het advies van het MSC en Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO.”

Ook het Vlaams departement Landbouw en Visserij, de belangrijke vis(groot)handelaren en de Rederscentrale ondersteunen het label. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de staat van de visbestanden, het brandstofverbruik, het dierenwelzijn en de veiligheid en gezondheid van de bemanning aan boord. In totaal zijn er elf indicatoren, waarover gegevens worden verzameld.

“Via het label kunnen gecertificeerde handelaren de consument garanderen dat ze vis aanbieden afkomstig van vissersvaartuigen die voldoen aan de duurzaamheidsnormen”, geeft Sander Meyns van de Rederscentrale mee. Waarom is zo’n label nu belangrijk voor de consument? “Iedereen is zich alsmaar meer bewust van wat nu precies in zijn of haar bord ligt. Je proeft het misschien niet, maar het feit dat je stukje vis gecontroleerd is, netjes werd gevangen en geen bedreigde soort is, moet zorgen voor geruststelling”, besluit Arlevliet.

(Timmy Van Assche)

“Restaurant Storm in Oostende: “100 procent vis van bij ons”

Storm, gevestigd op de Oostendse Oosteroever, mag zich het eerste Belgische restaurant noemen dat het ‘Visserij Verduurzaamt’-label toegedicht krijgt. “Een mooie erkenning”, weet chef Michiel Rabaey. “Wij serveren enkel en alleen vis van bij ons, die bovendien op een duurzame manier wordt gevangen. Zo hebben we respect voor de vangstquota’s en zullen we bepaalde vis enkel serveren in het juiste seizoen.”

“Het label focust verder op andere duurzame aspecten. Zo vinden wij het belangrijk om alles van de vis te verwerken. Neem nu de rog. Wel, de staart kan je serveren als een ribbetje, maar we doen ook iets met bijvoorbeeld de wangen, de vlerken en filet. Onze manier van werken is ook anders. Terwijl een restaurant doorgaans een bestelling doorgeeft aan een leverancier, draaien wij de rollen om. Mijn leverancier zegt mij welke vis op dat moment in de veiling wordt aangeboden. Zo ben je zeker dat het kraakvers en seizoensgebonden is. Kijk, de visserij zelf is zich continu aan het verduurzamen. Zo proberen de klassieke bokkenvissers van weleer een nieuwe weg in te slaan met milieuvriendelijke alternatieven.” (TVA)

Finest Seafood uit Oostende: ”Duurzaam verhaal ondersteunen”

Groothandel Finest Seafood, gevestigd in de Ankerstraat op de Oosteroever, is één van de gecertificeerde deelnemers. De zaak werd in 2008 opgericht door Joerie Verbiest. “80 procent van onze vis is bestemd voor horeca, waaronder tal van North Sea Chefs. 10 procent verkopen we via ons particulier kanaal ‘Fish at Home’ en nog eens tien procent is bestemd voor het buitenland, vooral Italië”, zegt Verbiest.

“Waarom we mee aan boord stappen van het label? Simpel. We willen ons steentje bijdragen en het ecologisch, duurzaam en diervriendelijk verhaal mee ondersteunen. Op de visveiling van Oostende en Zeebrugge zien we op de veilklok of de visser duurzame parameters opvolgt of een traject volgt om het nog beter te doen. Als consument ga je niet zien of proeven dat de vis op je bord het label draagt, maar het gaat om meer dan dat. We willen het duurzame verhaal bij de mensen brengen, dat je als consument weet dat er bij het vangen werd rekening gehouden met bijvoorbeeld brandstofverbruik en respect voor de visbestanden. Kortom: dat je weet wat je eet. De consument is zich meer en meer bewust van het belang van duurzaamheid in de voedselketen.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier