Eerste buis gelegd voor stadsrivier op Oostendse Oosteroever

Schepen Silke Beirens legt de eerste buis van wat de stadsrivier op de Oosteroever moet worden. © GF
Redactie KW

Donderdag werd in Oostende de eerste buis gelegd voor de ‘City River’, een kunstmatige waterloop op de Oosteroever.

De stadsrivier is een project van waterbedrijf Farys en het stadsbestuur van Oostende. Schepen van Milieu Silke Beirens (Groen) bediende donderdag de kraan om de eerste buis te leggen. De City River zal 300 m lang worden en loopt langs de Victorialaan, in het nieuwe stadsdeel op de Oosteroever.

“De City River zal er uitzien als een natuurlijke waterloop“, zegt Kris Derveaux van Farys. “Bij droog weer zal er een normale hoeveelheid water in de bedding staan, bij regenweer zal die helemaal vol staan met water. Eigenlijk maakt de stadsrivier de scheiding tussen het woongedeelte van de Oosteroever en de maritieme industrie.”

Waterbuffer

“De klassieke buis om het hemelwater op te vangen, wordt hier vervangen door een open bedding. We werken samen met de projectontwikkelaars van de Oosteroever om het regenwater dat op de gebouwen neerkomt, naar de City River te sturen. Wij zorgen zelf voor een buffervoorraad, zodat er continu proper oppervlaktewater in de rivier staat. Maar als het veel regent en er te veel water staat, is er ook mogelijkheid om het te laten infiltreren in de ondergrond. De rivier loopt af in de richting van de Kustbaan. Er zal een zekere stroming op zitten. De eerste fase moet klaar zijn tegen de bouwvakantie, de tweede fase tegen eind 2020.”

“Uniek”

“Zo’n stadsrivier is vrij uniek en kadert in een Europees samenwerkingsproject. Het geheel zal een kleine 4 miljoen euro kosten, waarvan een groot deel door Europa betaald wordt. De overige centen komen van de stad en Farys. De City River is niet duurder dan gewone riolering op die plaats. Dat komt omdat het openbaar domein er breed is en er met natuursteen gewerkt wordt. De meerprijs van de City River wordt gecompenseerd door de besparing op natuursteen die daar gebeurt.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier