Eerste Brugse Urban Walk door neogotische turnzaal Howest

Greg Broekmans van Golazo Sports, Frederik Muylle van de Diabetes Liga, Stephen Gelders van Alpro en de Brugse schepen Franky Demon. © foto WK
Redactie KW

Brugge is de eerste stad in Vlaanderen die, voortbordurend op het succes van de Urban Trails, uitpakt met een Urban Walk op zondag 2 juni. De organisatie mikt op 3.000 deelnemers, startlocatie wordt de 19de-eeuwse neogotische turnzaal van Howest. “We hopen ook op een passage door de gotische zaal van het stadhuis”, zegt sportschepen Franky Demon.

De ‘Alpro Urban Walk Brugge’, met partner Alpro en de Diabetes Liga als goed doel, zal plaatsvinden op zondag 2 juni. Startlocatie wordt de 19de-eeuwse neogotische turnzaal van Howest. “Maar we hebben nog een tiental andere exclusieve locaties in de binnenstad op het oog, stuk voor stuk unieke Brugse plekjes die echt goed de eigenheid van de stad weergeven”, zegt Greg Broekmans van Golazo Sports, dat in Brugge ook de Urban Trail organiseert.

“Met het toenemend succes van de Urban Trails, vroegen meer en meer wandelaars ons of we voor hen niets gelijkaardigs konden doen. Wandelen is ook nog altijd in opmars – het is na fietsen zelfs de populairste sport in Vlaanderen – maar de wensen en behoeften van wandelaars verschillen wel van die van een loper. Waar de passages in een Urban Trail eerder kort zijn, willen we het met de Urban Walk veel meer op de beleving spelen: onderweg laten we de deelnemers bijvoorbeeld proeven en muziek beluisteren”, klinkt het.

Primeur

De Alpro Urban Walk Brugge kadert in een heuse ‘Urban Walk Series‘: in het najaar krijgen ook nog drie andere Vlaamse steden hun eerste eigen Urban Walk. “Maar Brugge krijgt dus de primeur en daar zijn we uiteraard blij mee”, zegt de Brugse sportschepen Franky Demon (CD&V). “We zijn een stad met een rijke historiek, maar we streven ook dagelijks naar vernieuwing. Ook in ons sport- en beweegaanbod.”

Het parcours van ongeveer 10 kilometer wordt de komende weken tot in detail verder uitgewerkt. “De locaties voor de verschillende passages gaan we later één voor één onthullen. Maar er zal veel variatie in zitten: het kan een chocolatier worden, maar evengoed een hotel of een zwembad.”

Nog pareltjes

De startlocatie wordt door de organisatie nu al vrijgegeven: de passage door de negentiende-eeuwse neogotische turnzaal van Howest – de laatste in Europa en een stukje uniek Brugs erfgoed – kwam ook al aan bod in de Brugge Urban Trail. “Maar er komen dus zeker nog andere pareltjes bij. Een passage door het stadhuis, lees: de gotische zaal, zou fantastisch zijn, maar is nog niet helemaal zeker“, aldus nog schepen Demon.

Het startschot voor de eerste Alpro Urban Walk Brugge op zondag 2 juni, zal gegeven worden om 8.30 uur, daarna kunnen de wandelaars vrij vertrekken tot 10.30 uur. Inschrijven kost 20 euro; 5 euro minder dan voor de Brugge Urban Trail maar per inschrijving gaat er 5 euro naar de Diabetes Liga. Alpro trakteert elke deelnemer op een gezond ontbijt, nagenieten kan bij een Brugse Zot en je krijgt als aandenken een leuke mok mee naar huis. De inschrijvingen worden vandaag – woensdag 20 maart – om 16 uur geopend op www.alprourbanwalkseries.be. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier