Eerste ‘Bredene Festivalt’ mikt op 20.000 bezoekers”

Algemeen directeur AGB Magali Vanhaeren, Nathalie Dubois (logistiek verantwoordelijke voor Bredene Festivalt) en schepen van Toerisme Alain Lynneel. © MM
Redactie KW

Op 10 en 11 augustus wordt voor het eerst ‘Bredene Festivalt’ georganiseerd. Tijdens de opvolger van het ter ziele gegane Afro C wordt sterk ingezet op straat- en kinderanimatie en een mix van herkenbare muziek. De organisatoren van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) rekenen op 20.000 bezoekers, verspreid over de twee festivaldagen.

‘Bredene Festivalt’ wordt op zaterdag 10 augustus geopend doorde Ketnetband. Verder wordt het uitkijken naar Abba Gold en Mercury Rising, een Queen tributeband. “Optredens die ongetwijfeld voor een topambiance zullen zorgen”, meent toerismeschepen Alain Lynneel. “De gerenommeerde coverband Les Truttes wordt voor heel wat festivalgangers het hoogtepunt van de avond.”

Op zondag opent Augustijn Vermandere (zoon van Willem) de festiviteiten. Na hem volgen Frank Boeijen, De Mens en Raymond van het Groenewoud. Het Nederlandse idool Gers Pardoel sluit als headliner het nieuwe ‘Bredene Festivalt’ af. In de streetfood lane zal er twee dagen lang een uitgebreid aanbod aan festivalfood terug te vinden zijn.

Ecologisch

‘Bredene Festivalt’ staat inhoudelijk mijlenver van de wereldmuziek van Afro C en zal ook meer dan ooit aandacht besteden aan haar ecologische voetafdruk. “We werken voor het festival nauw samen met Fost Plus, dat zorgt voor 25 sorteereilanden. Mooimakers zal dan weer instaan voor een ludieke sensibiliseringsactie. De Proper Strandlopers zijn twee dagen aanwezig met een infocontainer en we zullen ook onze intussen bekende sigarettenpeukhouders verdelen op de festivalweide”, aldus nog Alain Lynneel.

We zijn blij dat we dit jaar niet samenvallen met de Paulusfeesten in Oostende

Coca Cola levert een digitale vuilnisbak, waarin petflesjes kunnen achtergelaten worden. “Wie 25 flesjes binnenbrengt, ontvang een leuk gadget, bij 35 flesjes maak je zelfs kans op een bioscoopticket.”

Op het festival valt er ook voor kinderen heel wat te beleven. “Een hele dag alleen maar muziek luisteren, daar worden de meeste kinderen niet blij van. Waar ze wel blij van worden, is muziek in combinatie met het doen van leuke dingen. Door de uitgebreide kinderanimatie en circusacts zullen de kinderen op ‘Bredene Festivalt’ ongetwijfeld geen haast hebben om weer naar huis te gaan, en dat is dan weer leuk voor de ouders. Er komt zelfs een zwembad met glijbaan en we leggen een klein, tijdelijk strand aan op het domein”, maakt schepen Lynneel zich sterk.

Verlengd weekend

Een cijfer op het aantal bezoekers durft de toerismeschepen niet kleven. “Dat zal vooral afhangen van het weer. Maar als je ziet dat Gers Pardoel onlangs optrad voor 5.000 betalende toeschouwers en je hem bij ons gratis aan het werk kunt zien… Positief is dat de Paulusfeesten in Oostende dit jaar geen concurrentie vormen omdat ze achteruit geschoven zijn op de kalender. Veel mensen zullen ook een verlengd weekend nemen dus dat vergroot onze kansen op succes.”

Organisatorisch staat alles volgens de schepen intussen al op punt. “In het verleden zijn er, toegegeven, problemen geweest tijdens enkele edities van het dancefestival. Maar vergeet niet dat het toen om een privéorganisatie ging. ‘Bredene Festivalt’ organiseren we zelf via het AGB. Er zullen dus voldoende toiletten zijn, een aparte zone voor andersvaliden…”

Of het verdwijnen van Afro C intussen verteerd is bij de Bredenaar en jarenlange fans? “Je pikt af en toe nog wel een bericht op via de sociale media waarin het wegvallen van het wereldmuziekfestival wordt betreurd. Maar da’s een op duizend, hoor. Neen, hopelijk gaat vanaf nu ‘Bredene Festivalt’ na een eerste geslaagde editie over de tongen”, besluit Alain Lynneel.

(MM)

Bredene Festivalt! vindt plaats op en rond het MEC Staf Versluys en het aanpalende Paelsteenveld. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier