Eerste brandweervrouw ooit in het korps gaat met pensioen

Tijdens het Barbarafeest werd officieel afscheid genomen van een van de eerste brandweervrouwen ooit in Nieuwpoort en zelfs in Vlaanderen, Martine Gunst.

© IV

Op 1 december 1984 mocht Martine, samen met twee andere Nieuwpoortse dames, Margriet Deman en Rita Dewulf, starten bij het Nieuwpoortse brandweerkorps. Ze had enkele jaren daarvoor haar grote liefde Luc David leren kennen, ook brandweerman. “We woonden sinds 1980 in de Gasstraat, dichtbij de kazerne. De wachtdienst was bij ons thuis, dus van zodra de ambulance of de brandweer weg was nam ik de telefoonoproepen over”, lacht Martine. Het was de vader van Luc, toenmalig officier-dienstchef Victor David, die haar aanporde om bij de Nieuwpoortse brandweer te komen. “De brand in restaurant Siberië was een van de grootste die ik meemaakte”, vertelt Martine.

Gehuldigd

Het voorbeeld van Martine werd gevolgd door andere vrouwen en in 2002 waren er al 8 dames lid van de Nieuwpoortse brandweer. “Ik koester alle mooie momenten die ik heb mogen beleven en ben er trots op dat ik samen met mijn collega’s ten dienste heb kunnen staan van de bevolking”, rondt ze af. Ze kreeg de medaille ‘Lid van verdienste’ van de brandweervereniging West-Vlaanderen en de zilveren medaille van de brandweervereniging Vlaanderen opgespeld. (PBM)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie het Wekelijks Nieuws Kust

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.