Eerste Blind(sports)date in Sport Vlaanderen Brugge

© Davy Coghe
Redactie KW

Woensdag werd op het domein van Sport Vlaanderen Brugge in Assebroek voor het eerst de Blind(sports)date georganiseerd. Stad Brugge zette samen met Sport Vlaanderen en Parantee-Psylos zijn schouders onder een namiddag sport voor mensen met een visuele beperking.

De deelnemers hadden de keuze tussen onder meer torbal en goalbal, sporten die traditioneel gelinkt worden aan mensen met een visuele beperking. Maar ook muurklimmen, atletiek en judo kwamen aan bod. Wij maakten kennis met showdown, een soort tafeltennis waarbij blinden en zienden met dezelfde wapens strijden en… boogschieten voor mensen met een gezichtsbeperking.

De vijftienjarige Maxine probeert boogschieten en krijgt daarbij instructies van een begeleider die ons uitlegt hoe blinden en slechtzienden zich uitgedaagd weten door het fysieke en de mate waarin je houding je schietresultaten kan bepalen. Maxines eerdere ervaring met boogschieten in een gewone club, zonder deskundige begeleiding, viel dan ook een stuk minder mee. “Maar hier valt dat reuze mee, dus misschien kan ik mijn ma nu wel overtuigen dat dit iets is voor mij“, lacht ze. “Ik ben visueel heel erg beperkt, net niet helemaal blind, maar dat mag mij niet verhinderen om deze sport onder de knie te krijgen”, klinkt het beslist.

Eerste Blind(sports)date in Sport Vlaanderen Brugge
© Davy Coghe

Helemaal bijzonder is showdown, een sport voor mensen met én zonder visuele beperking. Twee deelnemers staan elk aan een kant van een grote tafel met rondom een vuisthoge rand. Met elk een klein palet in de hand kaatsen zij een loodzwaar balletje dat over de tafel heen en weer rolt naar het doel van de tegenstrever. Maar het bijzondere aan showdown is dat beide spelers een blinderingsbril op hebben. De weg die het balletje aflegt, volg je op het gehoor. Een techniek die zienden alvast geen voordeel oplevert. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van sport Franky Demon kwamen langs en kregen de gelegenheid om het spel uit te proberen. Meteen wordt duidelijk dat showdown heel wat concentratie vereist. Wij hadden een babbel met Maaite uit Nazareth, die voor het eerst showdown uitprobeert. De coach die de nodige uitleg geeft, merkt op dat Maaite best wel talent heeft voor haar pas ontdekte sport. “Misschien ga ik dit wel een keer vaker doen“, lacht Maaite die als slechtziende school loopt in De Pinte, waar ze het derde jaar ASO Wetenschappen volgt. (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier