https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste bikepark van het land komt op Kuurnse hippodroom, tot vreugde van peter Eli Iserbyt

Meter Lieselot Decroix en peter Eli Iserbyt stelden samen met burgemeester Francis Benoit het bikepark voor. Verder herken je achteraan ook schepen Bram Deloof, Massimo Van Lancker van Cycling Vlaanderen, sportfunctionaris Sylvie Deloddere en schepenen Johan Bossuyt en Jan Deprez.© Olaf Verhaeghe
Meter Lieselot Decroix en peter Eli Iserbyt stelden samen met burgemeester Francis Benoit het bikepark voor. Verder herken je achteraan ook schepen Bram Deloof, Massimo Van Lancker van Cycling Vlaanderen, sportfunctionaris Sylvie Deloddere en schepenen Johan Bossuyt en Jan Deprez.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Nederland heeft er al 170, België niet één: een bikepark. Daar brengt Kuurne in samenwerking met Cycling Vlaanderen vanaf september volgend jaar verandering in. De gemeente maakt 600.000 euro voor de aanleg van een veilig parcours van om en bij 3 kilometer op het binnenstuk van de renbaan. Peter Eli Iserbyt en meter Lieselot Decroix zijn maar wat blij dat de plannen effectief vorm krijgen. “Dit bikepark is een meerwaarde voor zowel jeugdrennertjes, recreatieve fietsers als de absolute topsporters”, klinkt het enthousiast.

Het allereerste bikepark van België komt in 2022 in Kuurne te liggen. Dat is niet alleen te ambitie, maar ook het concrete plan van de gemeente en Cycling Vlaanderen. Het bikepark, goed voor een geasfalteerd parcours van een kleine 3 kilometer, wordt aangelegd op het binnenplein van de hippodroom en geeft zo de wat verouderde site opnieuw meer glans. Met ook een nieuwe school en een sporthal die in 2023 klaar moeten zijn, wordt de omgeving een heel nieuwe trekpleister met tal van mogelijkheden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

600.000 euro, op zoek naar partners

“De droom om een bikepark te realiseren wordt vandaag een heel stuk concreter”, is burgemeester Francis Benoit (CD&V) tevreden. “Na verkennende gesprekken in 2018 en een bezoek aan het Tom Dumoulin-bikepark in Nederland, ben ik maar wat blij dat wij in Kuurne dit voor België unieke aanbod zullen kunnen creëren. Samen met Cycling Vlaanderen willen we ons steentje bijdragen aan de sterke wielersport van morgen.”

“Samen met Cycling Vlaanderen willen we ons steentje bijdragen aan de sterke wielersport van morgen”

De gemeente trekt in kader van het beleidsplan Tijd voor Ruimte in eerste instantie 600.000 euro uit voor de realisatie, al moet het plan nog langs de gemeenteraad van volgende passeren. Dat geld moet volstaan om het bikepark effectief aan te leggen. Daarnaast wordt in maart volgend jaar ook een subsidieproject ingediend bij Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) en gaat Cycling Vlaanderen mee op zoek naar extra investeerders om de faciliteiten rondom de site ook mee aan te pakken.

Ruimte voor andere sporten

Voor alle duidelijkheid: het nieuwe bikepark richt zich lang niet alleen op de professionele wielrenners. “Integendeel”, oppert schepen van Sport Jan Deprez (CD&V). “Wij hebben in onze gemeente een rijke wielergeschiedenis, niet alleen met de openingklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne maar ook met tal van jeugdwedstrijden en vele recreatieve verenigingen. Op het bikepark zullen fietsers van elk niveau en van iedere leeftijd terechtkunnen.”

 ©Olaf Verhaeghe
©Olaf Verhaeghe

Bovendien biedt de vernieuwde site volgens het gemeentebestuur ook tal van opties voor andere sporten. “Denk maar aan joggen, skeeleren of triatlon”, voegt burgemeester Benoit toe. “En uiteraard zal het bikepark in harmonie met de bestaande activiteiten van vzw Hippodroom vorm krijgen. Wij hebben altijd gezegd dat we ten volle willen investeren in het potentieel van onze hippodroom. Paardensport en wielrennen zullen elkaar ontmoeten. Dit is een project waar elke sportieveling in onze gemeente bij wint.”

Veilige omgeving

Cycling Vlaanderen ziet naast opleidingsmogelijkheden voor jonge wielrenners en het multifunctionele aspect voor andere sporten ook kansen voor de gewone, dagdagelijkse fietser. “Fietsbehendigheid wordt almaar belangrijker. Zeker als we kijken naar hoe de openbare weg is geëvolueerd, zowel qua complexe infrastructuur als de toename van het aantal wagens”, aldus Massimo Van Lancker van Cycling Vlaanderen.

“Veiligheid op de fiets is prioritair. Waar kan je beter trainen of oefenen dan op een afgesloten parcours?”

“We hebben nood aan veilige omgevingen waar je zorgeloos kan oefenen en wennen. Zowel jonge en nieuwe fietsers als mensen die bijvoorbeeld een elektrische fiets willen leren gebruiken. Het bikepark zal ook openstaan voor de G-sporter en er zijn tal van samenwerkingen met scholen, jeugdbewegingen of OCMW’s mogelijk.”

Op het binnenplein van de hippodroom in Kuurne komt tegen 2022 een bikepark.© Olaf Verhaeghe
Op het binnenplein van de hippodroom in Kuurne komt tegen 2022 een bikepark.© Olaf Verhaeghe

Massimo verwijst daarbij graag naar het buitenland: in Nederland zijn er bijvoorbeeld al 178 gelijkaardige pistes en parken. “Daar is het nut al meermaals bewezen en wint het enkel aan populariteit. Veiligheid op de fiets is voor iedereen de prioriteit. Waar kan je beter trainen of oefenen dan op een afgesloten parcours?”, stelt hij de vraag luidop. “Vanuit de federatie zijn wij ontzettend blij met dit project. De gemeente Kuurne creëert een plek waar jeugdrenners, clubs en recreatieve fietsers zorgeloos terechtkunnen.”

Peter en meter

Het Kuurnse bikepark krijgt met Lieselot Decroix (Sporza-commentator en oud-profwielrenster) en Eli Iserbyt (Europees kampioen cyclocross) ook twee bekende gezichten in de wielersport als meter en peter. Niet toevallig wonen ze ook allebei in Kuurne.

“Een bikepark dichtbij heeft absoluut voordelen”, is Eli enthousiast. “Met de ploeg zijn wij zelf een week op stage getrokken naar het Tom Dumoulin-park om heel specifiek te trainen. Toen hebben we het park een week afgehuurd. Dit soort veilige omgevingen is ideaal en heeft echt wel een meerwaarde. Niet alleen voor jeugdrennertjes en recreatieve fietsers, maar zeker ook voor topsporters.”

“Dit soort veilige omgevingen is ideaal en heeft echt wel meerwaarde”

Lieselot Decroix, zelf een van de trekkers van het Kuurnse project, ziet in dit eerste bikepark een voorbeeld. “In Nederland heeft zowat elke gemeente er één en worden deze pistes elke dag gebruikt. Het is voor ouders heel normaal om hun kind af te zetten bij het bikepark, net als wij dat doen bij het zwembad, het voetbalveld of de sporthal. Dat zal in Vlaanderen ook zo worden. Het initiatief van Kuurne valt dus enkel maar toe te juichen.”

De opbouw van het bikepark start in september 2021, het jaar waarin Vlaanderen drie wereldkampioenschappen mag organiseren. De opening is voorzien voor 2022.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.