Eerste bewoners wekken nieuw WZC Ter Potterie in Brugge tot leven

OCMW-voorzitter Dirk De fauw met een bewoonster van WZC Ter Potterie. © Delphine De Gryse
Redactie KW

Na bijna vijf jaar werken aan het gloednieuwe woonzorgcentrum Ter Potterie aan de Potterierei in Brugge, hebben de eerste bewoners er dinsdag hun intrek genomen.

Het gaat om zo’n tachtig senioren, waarmee in één klap zowat twee derde van de totale capaciteit – 121 kamers – is ingenomen. Velen onder hen kwamen over van het WZC Sint-Clara, dat binnenkort sluit. Omdat de hele verhuisoperatie een organisatorisch huzarenstukje was, intens voor elke betrokkene, ging er ook bijzondere aandacht naar het welzijn van de ouderen.

Vanaf een uur of tien in de ochtend kwam de verhuizing van Sint-Clara naar Ter Potterie op gang. De senioren overbrugden de afstand van een dikke kilometer met speciaal ingelegde busjes of eigen vervoer voorzien door de familie. In de vroege namiddag hadden ze allen Sint-Clara verlaten. Dat verouderde WZC wordt na een grondige verbouwing herbestemd als centrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking, die overkomen van de voorziening Sint-Anna.

Personeel verhuist mee

Niet alle bewoners van Sint-Clara trekken echter naar Ter Potterie. Van de honderd zijn het er zestig, terwijl de overigen hoofdzakelijk WZC Minnewater als thuis krijgen, maar ook de centra De Zeventorentjes en Hallenhuis ontvangen bewoners. En net zoals de senioren er wegtrekken, geldt hetzelfde voor het personeel. Een tachtigtal werknemers maakt de overstap van Sint-Clara naar Ter Potterie, waar in totaal 95 zogenaamde vte’s (voltijdsequivalenten) aan de slag gaan. Het resterende personeel kan terecht in andere WZC’s.

De zestig bewoners van Sint-Clara krijgen in Ter Potterie het gezelschap van ongeveer evenveel senioren die komen van andere WZC’s of voor het eerst in een centrum terechtkomen. De 121 kamers van Ter Potterie zijn dus allemaal toegewezen aan bewoners. Dinsdag trokken de eerste tachtig erin, terwijl de rest de komende twee weken volgt. Om de senioren tijdens de verhuizing op hun gemak te stellen, worden er extra begeleiders ingezet die hen op hun eerste dag bijstaan vanaf ze zich in de kamer hebben geïnstalleerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier