Eerste bewoners nemen hun intrek in nieuwe assistentiewoningen Groen West in Marke

Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

In de nieuwe assistentiewoningen residentie Groen West in Marke zijn de eerste bewoners aangekomen. Ook de nieuwe parking aan het woonzorgcentrum De Ruyschaert wordt in de loop van volgende week in gebruik genomen. “De nood aan woningen met één slaapkamer was groot geworden”, duidt Mario Eeckhout van wzc De Ruyschaert het nieuwe project.

De nieuwe assistentiewoningen Groen West maken deel uit van een groter project op de site van de vroegere goudsmederij Bowy. De gronden liggen vlak bij het Markse woonzorgcentrum De Ruyschaert. Naast een blok met de assistentiewoningen is een stuk sociale woningbouw van Wonen Regio Kortrijk voorzien. Verder staan ook een appartementsblok – waar al een deel van verkocht en verhuurd is -, twee woonhuisjes aan de Kloosterstraat en zes huizen achteraan gepland.

De naam van de residentie ‘Groen West’ werd gekozen door de investeerder samen met een historicus: de residentie ligt aan de Westkant van Marke en ligt in het groen. Het gloednieuwe complex is te zien van op het Markebekepad en zorgt zo voor een mooi plaatje.

100 parkeerplaatsen

Er werd tussen de nieuwe projecten en het woonzorgcentrum een nieuwe straat aangelegd, de Goudsmedenstraat, en aan de achterkant is het geheel te voet of met de fiets bereikbaar via de Marktstraat. “We wachtten jaren om onze parking voor het woonzorgcentrum opnieuw aan te leggen tot de straat er lag“, vertelt Mario Eeckhout, gedelegeerd bestuurder van De Ruyschaert. De laatste hand aan de parking wordt momenteel gelegd. Er komen 35 plaatsen bij en dat maakt dat er nu een 100-tal parkeerplaatsen zullen zijn.

Voor De Ruyschaert betekende de bouw van de assistentiewoningen een investering van 2,5 miljoen euro. “Naast onze 10 woningen werden er ook zeven verkocht aan particulieren”, aldus Mario. “De prijs die de bewoners betalen is afhankelijk van de grootte van de assistentiewoning en het aantal slaapkamers. We zagen een grote nood aan woningen met één slaapkamer en daar zijn er nu meer van voorzien. Van de 27 assistentiewoningen die we al zeven jaar in gebruik hebben in Residentie Kloosterhof waar het vroegere klooster stond in de Kloosterstraat zijn de meeste met twee slaapkamers.”

De luxueuze woningen staan open voor mensen van minstens 65 jaar die nog zelfredzaam en zelfstandig zijn. “Er is 24 uur op 24 permanentie van uit het woonzorgcentrum via een oproepsysteem, er is ondersteuning en begeleiding door de woonassistent en de gemeenschappelijke ruimtes en fietsenberging kunnen worden gebruikt. Bovendien kunnen de bewoners ook deelnemen aan activiteiten die het woonzorgcentrum organiseert. Tegen betaling kan voor poetshulp, thuisverpleging, warme maaltijden en de huur van een parkeerplaats in onze ondergrondse garage gezorgd worden.”

Afspraak

Het is momenteel echter geen dankbare periode om te starten. “Onze opendeur in april werd geannuleerd maar ondertussen zijn al zeven assistentiewoningen bewoond. Geïnteresseerden kunnen op afspraak komen door een telefoontje naar woonassistent Severine Gelaude op 0491 61 41 16 of een mail naar severine.gelaude@de-ruyschaert.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier