Eerste 15 asielzoekers aangekomen in Sijsele

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Maandagnamiddag zijn de eerste vijftien van op termijn driehonderd asielzoekers aangekomen aan de kazerne in Sijsele. Dit ondanks verzet van het Damse stadsbestuur, dat liever gezien had dat de komst van de asielzoekers werd uitgesteld tot na de coronacrisis.

Omstreeks 13 uur deze namiddag reed een grote autocar binnen met de eerste asielzoekers die hun intrek zullen nemen in enkele woonblokken van de al lange tijd niet meer gebruikte militaire kazerne in Sijsele. Het is het eerste groepje, bestaande uit vijftien personen, van wat op termijn maximaal driehonderd asielzoekers kunnen worden. Het stadsbestuur van Damme kreeg de vraag tot opvang van de asielzoekers in het kader van de internationale migratiestroom. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de eerste asielzoekers al op 30 maart zouden aankomen, maar als gevolg van onduidelijkheid omwille van de coronacrisis werd dit uitgesteld.

45 asielzoekers deze week

Het Damse stadsbestuur had aan het federaal agentschap Fedasil gevraagd om uitstel te krijgen tot de coronamaatregelen zouden zijn ingetrokken, maar daar werd dus niet op ingegaan. “De asielzoekers worden naar Sijsele overgebracht met inachtneming van de nodige ‘social distancing’. Ze komen dus in kleine groepjes van 15 personen met een een grote autobus die anders plaats biedt aan zo’n zestig personen”, zegt Ine Tassignon, woordvoerster van Rode Kruis Vlaanderen. “In deze eerste week zullen er in totaal 45 mensen naar Sijsele gebracht worden, dus telkens in groepjes van 15.”

Eerste 15 asielzoekers aangekomen in Sijsele
© Davy Coghe

Intussen vragen heel wat mensen, vooral omwonenden van de kazerne in Sijsele, zich af hoe de asielzoekers zullen kunnen of willen voldoen aan de in ons land geldende coronamaatregelen. “Eigenlijk is het simpel: dezelfde maatregelen die voor iedereen in ons land gelden zijn ook van tel voor de asielzoekers. Van bij het begin van hun opvang zullen er één op één gesprekken zijn tussen begeleiders en asielzoekers waarbij heel duidelijk wordt gemaakt wat het coronavirus precies is, welke risico’s er zijn en aan welke maatregelen ze zich moeten houden. Het tijdelijke asielcentrum in Sijsele is nu ook zo ingericht om aan die social distance te kunnen voldoen. In de refter worden stoelen en tafels bijvoorbeeld wat verder uit elkaar gezet. En ook bij het aanschuiven voor de maaltijden worden afstandsregels ingevoerd”, gaat Ine Tassignon verder.

Helft gezinnen

“De binnenactiviteiten zoals die gebruikelijk georganiseerd worden in de asielcentra, zoals bepaalde spelen, worden bovendien opgeschort omdat dit zou leiden tot te veel en te dicht contact. Wat wel kan, zijn buitenactiviteiten zoals wandelen of sporten. Maar dan uiteraard geen contactsporten zoals voetbal. Joggen of badminton bijvoorbeeld, waarbij er afstand kan gehouden worden, zijn dan weer wel mogelijk. Gezinnen kunnen wel nauwer contact hebben met elkaar. De verdeling is zo dat de helft zal bestaan uit gezinnen, 45 procent uit alleenstaande mannen en 5 procent uit alleenstaande vrouwen. Het sanitair in het centrum zal overigens zeer grondig en veelvuldig gereinigd worden. We beseffen ook dat er veel vragen leven rond de medische toestand van de asielzoekers en mogelijk besmettingsgevaar. Daarom wil ik er hier duidelijk op wijzen dat die mensen bij hun aankomst in ons land allemaal een medische basiscontrole hebben ondergaan. Bijvoorbeeld om na te gaan of ze geen koorts hebben.”

Sandra Maes:
Sandra Maes: “Ik vind het geen goed idee om hier nu op dit moment in opvang te voorzien.”© Davy Coghe

Dat de komst van de asielzoekers in Sijsele en omgeving niet op gejuicht wordt onthaald, is een understatement. Dat blijkt alvast duidelijk op de sociale media. Op de parking van de Lidl, vlakbij de kazerne, treffen we Sandra Maes. Ze woont in Maele, een gehucht van de Brugse deelgemeente Sint-Kruis, maar winkelt regelmatig wel eens in Sijsele. “Ik ben er toch niet helemaal gerust in“, zegt Sandra, die met een mondmaskertje op komt winkelen. “Het is toch een delicate periode, met het coronavirus. En die mensen komen van over heel de wereld. Zijn ze zich wel voldoende bewust van het probleem? En zullen ze de maatregelen wel naleven? Neen, ik vind het geen goed idee om hier nu op dit moment in opvang te voorzien…”

Intern winkeltje

Ook het Damse stadsbestuur beseft uiteraard dat de komst van de asielzoekers gevoelig ligt. Burgemeester Joachim Coens (CD&V+) laat verstaan dat de asielzoekers voor de duur van de coronamaatregelen het asielkamp in principe niet mogen verlaten. “Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan, dus in dit geval enkel voor juridische, professionele of gezondheidsredenen. Het is niet de bedoeling dat de asielzoekers het centrum verlaten om zelf boodschappen te doen in deze kritische periode. In feite zijn er niet veel boodschappen nodig, want er wordt voorzien in maaltijden en alle andere levensmiddelen”, zegt burgemeester Coens. “En voor mensen die bijvoorbeeld een fles frisdrank of wat snoepgoed willen aankopen, wordt er in het centrum een intern winkeltje ingericht zodat ze zich niet naar de winkels in Sijsele hoeven te verplaatsen. Voor zolang de coronacrisis aanhoudt, is het overigens niet de bedoeling dat we hier gaan naar een volledig bezetting. Vandaag zijn er vijftien mensen aangekomen. Ze komen uit Congo, Georgië en El Salvador. Later in de week komen er nog dertig mensen bij en bij mijn weten worden er volgende week geen asielzoekers verwacht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier