Eerst niet en dan toch vrijdag wekelijkse markt in Wervik

Op de Steenakker zou er geen probleem mogen zijn om genoeg stand te bewaren. (foto LVW)
Redactie KW

Van een toch wel verrassende wending gesproken. Vrijdag 22 mei vindt de wekelijkse markt in Wervik dan toch plaats. Zaterdag bevestigde schepen Sonny Ghesquière (SP.A) dat dit deze week nog het geval niet zou zijn. Er kwam fel protest van de oppositiepartij N-VA. Nadien reageerde ook de andere oppositiepartij CD&V. De veiligheidscel van de stad zette maandagmorgen het licht toch op groen.

De N-VA toonde zich vorig weekend verbolgen dat er vrijdag op de Steenakker nog geen wekelijkse markt zou zijn. “Ik werd gecontacteerd door een van de marktkramers” reageerde gemeenteraadslid Sanne Vantomme eerder op kw.be. “Ze vinden het niet kunnen dat het stadsbestuur de markt van komende vrijdag heeft afgeschaft zonder enig overleg.” Hij stuurde een e-mail naar burgemeester Youro Casier en schepen Sonny Ghesquière. “Met goede wil en creativiteit is het perfect mogelijk om vrijdag een wekelijkse marktdag te organiseren”, aldus Sanne Vantomme. “Ik stuurde ook enkele tips mee.”

Na een beslissing van de nationale veiligheidsraad kunnen openbare markten vanaf vorige maandag opnieuw. Kortrijk, Roeselare, Langemark, Menen, Ieper, Wevelgem, Gullegem, Moorsele: daar kan het wel. In Wervik eerst niet en dan uiteindelijk wel.

Gezond verstand

Sanne Vantomme hoopte dat het stadsbestuur nog op zijn beslissing terugkomt. Wat dus gebeurde. “Ik ben enorm blij dat ik mijn slag thuis haalde”, reageert Sanne. Ook fractieleider Bercy Slegers (CD&V) is zeer tevreden. “Zondag had ik contact met schepen Ghesquière”, vertelt ze. “Het is logisch dat er markt is, het omgekeerde zou niet gesmaakt geweest zijn door de inwoners. Men voelde dat er enorm protest kwam van zowel de marktkramers als de marktbezoekers. Het gezond verstand heeft gezegevierd. Na vrijdag kan er geëvalueerd worden voor de volgende weken.”

“Er moesten nog een aantal praktische zaken worden bekeken”, reageert schepen Sonny Ghesquière op het verrassende nieuws. “Deze blijken haalbaar en vrijdag doen we de test.” Voor de bezoekers gelden enkele strikte voorwaarden. Er wordt een eenrichtingsverkeerplan opgesteld, met afzonderlijke in- en uitgangen. Bezoekers moeten individueel naar de markt komen, niet als koppel.

“De markt in Wervik is helemaal aan het doodbloeden”

Marktkramer Andy Claus van De Kaasbolle in de Ten Brielenlaan was aanvankelijk ontgoocheld over de beslissing van het stadsbestuur maar is nu ondertussen opgelucht. “Samen met veel collega’s”, aldus Andy. “Het is een verlengd weekend en zoveel volk gaat er niet zijn. De horeca is gesloten en dus gaan de bezoekers aan de markt niet blijven rondlopen in het stadscentrum.”

“Trouwens, veel volk moet men niet verwachten want de markt in Wervik is helemaal aan het doodbloeden. Ik weet niet wat de stad aanvankelijk bezielde. Er is plaats genoeg. Nog voor de coronacrisis zijn er weer marktkramers weggevallen en er komen geen andere bij. Alleszins niet in Wervik.”

Extra inzet

“De opgelegde maatregelen vragen een extra inzet van twaalf stadsmedewerkers om alles praktisch haalbaar te maken”, verduidelijkt burgemeester Youro Casier (SP.A). “Bovendien is gevraagd aan de politie om strikt na te zien op de naleving van de richtlijnen. In theorie is alles altijd simpel te regelen, papier is gewillig. Maar men houdt in de realiteit weinig of geen rekening met de praktische uitvoering.”

Naast op de Steenakker en enkele marktkramers wat verderop op het Sint-Maartensplein zullen er vrijdag op de Sint-Denijsplaats in Geluwe ook enkele marktkramers van de partij zijn. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.