Eerste coronavaccin in Roeselare voor Margareta (93)

Margareta Vancompernolle kreeg als allereerste Roeselaarse het coronavaccin toegediend.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Margareta Vancompernolle kreeg als allereerste Roeselaarse het coronavaccin toegediend.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De weg richting het nieuwe normaal is definitief ingezet. Vandaag kregen de eerste Roeselaarse rusthuisbewoners het coronavaccin toegediend. Margareta Vancompernolle (93), bewoonster van wzc De Waterdam, mocht de spits afbijten.

Normaal zou Bernise Tanghe (94) die eer te beurt vallen , maar op haar afdeling raakten de afgelopen dagen twee bewoners met Covid-19 besmet. “Daarom werd besloten om die mensen van die afdeling pas volgende week in te enten”, legt Jos Coppé, directeur bewonerszorg van De Waterdam, uit.

117 bewoners kregen wél hun eerste coronaspuit, de 28 senioren van de besmette afdeling komen volgende week aan de beurt. “We willen immers geen enkel risico nemen. Op die manier hebben we wel zeventig vaccins over, daarmee hebben we al bijna de helft van onze 145 personeelsleden kunnen inenten.”

De vaccins werden door vier artsen ter plekke voorbereid, het toedienen gebeurde telkens op de afdelingen door de verpleegkundigen van het wzc. “Na de inenting worden de bewoners nog vijftien minuten geobserveerd om eventuele bijwerkingen meteen op te merken.”

Voorzichtig blijven

Margareta Vancompernolle (93), die al 3,5 jaar in De Waterdam verblijft, is opgetogen. “Ik heb echt uitgekeken naar dit vaccin”, zegt ze. “De mensen van De Waterdam verzorgen ons zeer goed en deden er alles aan om de voorbije maanden zo goed mogelijk te laten verlopen, maar eenmaal iedereen ingeënt zal zijn, zullen er opnieuw een pak meer mogelijk zijn.”

Pijn deed het spuitje niet, zegt Margareta. “Ik heb het zelfs niet gevoeld! Ze mogen me elke dag zo’n piekuurke komen geven. Maar ik blijf wel erg voorzichtig. Ik volg de regels tot in de puntjes en hoop dat iedereen dat zal doen. Alleen zo zullen we van diene corona verlost raken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.