Eerherstel voor zes heldenhuldezerken van Zwalmenaren aan IJzertoren

Minister Matthias Diependaele onthult samen met voorzitter Aan de IJzer , Paul De Belder de heldenhuldenzerkjes © AC
Redactie KW

Aan de IJzertoren vond de plechtige inhuldiging van twee herstelde heldenhuldezerkjes plaats. Het ging over de herstelde heldenhuldenzerkjes van Germain De Ceukelaire en Victor Moerman beiden inwoners van Zwalm. Tegelijk was er ook een eerherstel voor vier andere zerken van Zwalmenaren.

De zerken van Valère Caluwe, Pierre Goessaert, Firmin Tack en Basile Ghequière. Voorzitter Aan De IJzer, Paul De Belder verwelkomde iedereen en wees erop dat deze plaats staat voor Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid.

“Het is al een hele tijd dat er bij ons geen oorlogsgeweld meer is, het is onze taak om te zorgen dat het offer van deze gesneuvelde soldaten blijft herinnerd worden”, zegt de voorzitter.

“Vandaag besteden we aandacht aan en huldigen we zes heldenhuldenzerkjes: vier daarvan zijn in een reorganisatie gebleven, een is in een bombardement vernietigd en een ander is ook in een recentere reorganisatie van deze site verloren, waarvoor wij ons excuseren.”

Erfgoed

Minister Diependaele nam daarna het woord en drukte op het belang van erfgoed. “Hier op dit domein liggen mijn roots, mijn wortels, mijn engagement”, zei hij. “Dit is ons erfgoed , door anderen hier gelegd en dat wij gaan doorgeven aan de volgende generatie. Nooit meer oorlog prijkt hier op de toren. Vrede maar ook de godsvrede, die tegenwoordig toch wel iets anders ligt: iets meer naar waarden en normen, nieuwe gewoontes, andere beleefdheidsvormen, zelfbestuur. De gesneuvelden die hier liggen hebben de doorstart gegeven deze nieuwe waarden.”

Op zijn beurt kwam conservator Aan de IJzer vertellen over de geschiedenis en symboliek achter de heldenhuldezerken. Hij dook terug in de tijd, vertelde over hoe soldaten vroeger geen zerk op hun graf kregen en leerde ons de heldenhuldezerkjes gemaakt werden naar een ontwerp van Joe English en dat het in 2024 precies 100 jaar geleden zal zijn, dat de grond waarop de IJzertoren, de crypte en de weides liggen, aangekocht werd.

Bloemenhulde

Tenslotte kwam dokter Louis Ide, gemeenteraadslid van Zwalm, vertellen over het leven van de gesneuvelde soldaten. Heemkundige Patrick Buyse had nog een verrassing voor de familieleden: hij had voor iedere familie een map gemaakt met daarin heel wat info over hoe hun familielid aan het front had geleefd, een uniek document met foto’s en brieven.

In de crypte werden de twee heldenhuldenzerkjes onthuld door minister Matthias Diependaele en voorzitter Aan de IJzer Paul De Belder, gevolgd door een bloemenhulde met kransen van Zwalm en van Aan De IJzer. Een sfeervolle en vooral ook leerzame huldiging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier