Eerbetoon voor overleden wiskundige Jean Bourgain uit Oostende

Jean Bourgain enkele jaren geleden tijdens een receptie op het Koninklijk Paleis. © BELGA
Gillian Lowyck

Dat bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Wat dat eerbetoon juist zal zijn – een standbeeld of een straatnaam – staat nog niet vast. Oostendenaar en wiskundige Dirk Huylebrouck reageert tevreden: “Fantastisch dat het stadsbestuur dat wil doen. En dat zonder dat ik naar het stadhuis moest gaan!”

Jean Bourgain overleed op 22 december vorig jaar, op 64-jarige leeftijd. Hij was geboren in Oostende en liep hier ook school aan het Koninklijk Atheneum. Jean Bourgain had een indrukwekkende carrière. Hij gaf les aan de Vrije Universiteit Brussel, maar woonde en werkte ook lang in de Verenigde Staten. Hij behoorde tot de absolute wereldtop in de wiskunde. Zo won hij de Fieldsmedaille, het wiskundige equivalent van de Nobelprijs.

Top tien

Binnenkort brengt de stad Oostende hulde aan deze beroemde wiskundige. Hoe dat er zal uitzien – een straatnaam, een standbeeld… – is nog niet bekend, maar de bevoegde diensten zijn het aan het voorbereiden, laat burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) weten. Oostendenaar en wiskundeprofessor Dirk Huylebrouck pleitte al eerder voor een passend eerbetoon aan Jean Bourgain. “Dat het er nu komt, is fantastisch”, reageert hij. “Eerst en vooral omdat Jean Bourgain een enorm grote wiskundige was. Hij behoorde tot de top tien in de wereld. Dat de stad hulde brengt aan hem, is dus meer dan terecht.”

De visserij heeft al een standbeeld van Lucy Loes, waarom dan geen beeld voor Jean Bourgain?

“Maar er is nog een belangrijke reden”, gaat Dirk Huylebrouck verder. “De stad Oostende wil zich profileren als een stad waar technici en ingenieurs welkom zijn – kijk maar naar Plassendale. Wel, hoe kan je beter mensen aantrekken en jongeren motiveren dan met een eerbetoon aan zo’n grote naam? De visserij heeft al een standbeeld van Lucy Loes, waarom dan niet voor Jean Bourgain?”

Straatnaam

Dat de man de spotlights liever meed, is volgens de professor nog een extra reden om een eerbetoon te brengen. “Trouwens, een aantal jaar geleden werden er nieuwe straatnamen gezocht in Plassendale. Ik was net te laat, maar ik had toen de naam van René Bourgain, zijn vader, doorgegeven. Die man was dokter en heeft in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog zeer veel mensen verzorgd, helemaal gratis. Een Bourgainstraat, ja, dat zou twee vliegen in één klap zijn. Nee, ik vind het fantastisch. En dat zonder dat ik er voor heb moeten pleiten en naar het stadhuis ben geweest!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier