https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerbetoon voor Marcel Marchand, overleden voorzitter KVK Ettelgem

Samen met burgemeester Anthony Dumarey mocht Ruth, de dochter van Marcel Marchand, onder het goedkeurende oog van het bestuur de naamgeving van de kantine officieel inhuldigen. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op 16 mei 2020 verloor KVK Ettelgem zijn voorzitter Marcel Marchand (77). Om zijn naam voor altijd aan de voetbalclub te verbinden, werd de kantine vorige zondag omgedoopt tot Kantine Marcel Marchand. “Zo willen we Marcel in onze gedachten blijven houden”, zegt nieuwe voorzitter Kurt Devlieghere.

KVK Ettelgem ontstond in januari 1968 onder de naam FC Sint-Elooi. “Er woonden toen veel jonge gasten in Ettelgem die wilden voetballen”, vertelde Marcel Marchand een tijdje geleden, bij de koninklijke viering van de voetbalclub. Samen met Fernand De Blauwe, Bertand Declerck, Joël Catrysse, Werner Verbeke en André Cooleman vormde Marcel het bestuur. “Ze gingen op zoek naar een club en kwamen veelal bij White Star Oudenburg of Union Zandvoorde terecht. Maar het aanbod aan spelers was groter dan de vraag en velen bleven op hun honger zitten.”

Ettelgheem

In 1969 sloot FC Sint-Elooi aan bij het voetbalverbond Middenkust en speelde er tot 1976 in competitie. Intussen was in 1971 de naam veranderd in VK Ettelgem. In dat jaar kwam er een tweede ploeg bij die bij Perkez ging spelen. In 1974 kwam Marcel Marchand in contact met Georges Delepo, een beroepsmilitair die gekazerneerd was in Essentho. En zo kwam de verbroedering met SV21 Essentho tot stand.

Bij de start in 1968 voetbalde de club op een terrein in Roksem. Na enkele omzwervingen verhuisden de voetballers naar de Vijfwegstraat, met de kleedkamers 1 kilometer van het veld verwijderd bij Marcel De Blauwe. Tijdens een vergadering op 18 februari 1982 werd onderzocht of er voldoende vrijwilligers waren om mee te helpen met de bouw van een eigen kantine en kleedkamers. Stad Oudenburg zorgde voor de materialen en elke zaterdag werd er van 8 tot 17 uur gebouwd. De eerste steen werd op 20 februari gelegd en de mei kwam op het dak op 3 juli. “We presteerden samen 6.000 uren om ons lokaal te bouwen. In 1983 konden we ons eigen lokaal Ettelgheem in gebruik nemen”, vertelde Marcel Marchand destijds.

Kantine Marcel Marchand

En dat lokaal heeft nu de naam Kantine Marcel Marchand. “Onze voorzitter van het eerste uur die we zo willen blijven gedenken en eren”, zegt huidig voorzitter Kurt Devlieghere. “Het is niet gemakkelijk om iemand als Marcel op te volgen, maar we zullen ons best doen om zijn werk verder te zetten. Ik ben ook al lang met de club verbonden, eerst als speler, dan als bestuurslid.”

Burgemeester Anthony Dumarey had in zijn toespraak veel lof voor de overleden voorzitter en voor de club. “Jullie zijn een voorbeeld voor veel verenigingen. Hoe hier de mensen bij elkaar worden gebracht en hoe groot de verbondenheid is.” Het was Ruth, de dochter van Marcel Marchand, die samen met de burgemeester het bord met de naamgeving officieel mocht inhuldigen. Zij verloor in zes maanden tijd haar beide ouders, want in 2019 overleed mama Damienne Denys.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.