Eerbetoon aan wieg van motorcrossend Vlaanderen

Motorcrossfamilie Verbrugghe - met v.l.n.r. Koen, Wim, Bart, Fritz en Marc - is gewonnen voor een uniek monument op de rotonde.© CLY
Motorcrossfamilie Verbrugghe - met v.l.n.r. Koen, Wim, Bart, Fritz en Marc - is gewonnen voor een uniek monument op de rotonde.© CLY
Redactie KW

Op het kruispunt van de Wakkensteenweg en Gentstraat komt een rondpunt. De Verre Ginste, met kunstenaar Koen Verbrugghe voorop, is vragende partij om de rotonde op te smukken met een motorcrosskunstwerk.

“Het gemeentebestuur staat bijzonder positief tegenover het voorstel van De Verre Ginste”, zegt burgemeester Luc Derudder. “Wij juichen het voorstel enorm toe en zouden maar al te graag een kunstwerk installeren op deze rotonde. Vooral omdat het verwijst naar wat er leeft in de onmiddellijke omgeving. Oostrozebeke en in het bijzonder de Verre Ginste is nu eenmaal de wieg van het motorcrossen. zeker van de sidecars. Omdat de rotonde op die plaats niet aangelegd wordt door de gemeente, maar door AWV en Aquafin, zal met deze instanties moeten overlegd worden. Maar ik denk dat dit wel zal lukken.”

Frans Verbrugghe

Volgens kunstenaar Koen Verbrugghe, zelf een geboren en getogen Verre Ginstenaar, is het plaatsen van een crossmonument op de nieuwe rotonde daar echt op zijn plaats. Er zit immers geschiedenis aan vast. “De Verre Ginste is echt het mekka van de motorsport in Vlaanderen”, vertelt Koen. “ Het was tractorhandelaar Frans Verbrugghe die tijdens zijn legerdienst in de jaren 50 de microbe van het motorrijden te pakken kreeg . Hij bracht de passie over op zijn broers Fritz en Willy.”

“Het was uiteindelijk Frans die de lont aan het vuur stak”, weet Koen. “Hij waagde zich meteen aan het motorcrossen bij de toenmalige Belgische Motorrijdersbond. Broer Willy volgde al heel snel in zijn voetsporen en zij behaalden uitstekende resultaten. Hun voorbeeld werkte aanstekelijk en steeds meer dorpelingen gingen meetrainen op de Geitehoek. Broer Willy ging nog een stapje verder en stichtte samen met enkele vrienden de Vlaamse BDMB (Belgische Debutanten Motorrijdersbond, red.) .”

Zijspan

“In 1968 behaalde Fritz Verbrugghe de nationale trui, waar hij na de solorun voor de eerste keer ook startte met een zijspan. Het voorbeeld van Fritz kreeg onmiddellijk navolging. Hij vormde de start van drie zijspangeneraties. Zijn zonen en kleinzonen zouden verschillende zijspanduo’s vormen. Ondertussen heeft Oostrozebeke talloze motorcrossers voortgebracht.”

“Ginstenaar Marvin Vanluchene schopte het zelfs tot wereldkampioen bij de zijspannen. Bovendien vindt jaarlijks het grootste zijspangebeuren plaats op de velden van landbouwer Vanhuylenbrouck op de Verre Ginste . Kortom, wie Verre Ginste zegt, denkt meteen aan motorcross. Vandaar dat een monument op de toekomstige rotonde van de Verre Ginste echt op zijn plaats is”, besluit de toekomstige maker van het kunstwerk. (JL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.