Eerbetoon aan jongen die uit het leven stapte: “Verlaat me niet maat, want ge zijt men held.”

Maxim had het even moeilijk op het podium van De Warmste Week © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Maxim Haegens (33) verloor zijn broer Ruben (29) deze zomer toen die uit het leven stapte. De jonge cafébaas, rapper en nonkel werd op het podium van De Warmste Week in Kortrijk herdacht door een van zijn idolen: Rapper Safi uit Antwerpen. Een emotioneel moment voor Maxim, zijn papa Mario en zijn vele vrienden en familie. Samen zamelden ze geld in voor Te Gek!?, een project dat geestelijke gezondheid bespreekbaar wil maken.

‘Gewoon Ruben’, dat was de artiestennaam van Ruben Haegens (29) uit Erper-Mere. “En dat is ook precies hoe hij zichzelf zag”, vertelt zijn papa Mario. “Hij was een heel direct iemand, die altijd zei waar het op stond. Positief én negatief. Muziek was zijn uitlaatklep. Hij schreef al nummers sinds zijn veertiende.” “En als klein gastje kon hij alle nummers op radiozender MNM los vanbuiten mee rappen”, vult een van Rubens jeugdvrienden aan.

Trouwe achterban

Ruben begon met optreden in café High Chaparral, naast het Chiroheem in Mere. Zijn broer stond drie jaar lang naast hem op het podium. “We hebben hem echt dat podium moeten opsleuren”, vertelt hij. “Hij had een leidraad nodig, anders was hij veel te zenuwachtig. Hij maakte zich ook altijd hopen zorgen over wat anderen dachten van zijn muziek.” “Nochtans had hij een heel trouwe achterban“, vult vriend en DJ Thierry Van Ransbeeck aan. “Zeker in Aalst. Hij stond zelfs nog in het voorprogramma van zwangere Guy, maar al dat commerciële gedoe zei hem weinig. Had hij echt willen doorbreken, dan had hij compromissen moeten maken in zijn muziek en daar bedankte hij vriendelijk voor. Maar na zijn dood kregen we steunbetuigingen van overal. Zelfs uit Duitsland. Op zijn uitvaart kwamen 1.000 mensen afscheid nemen.”

De vrienden en familie van Ruben.
De vrienden en familie van Ruben.© AN

Zijn familie en vrienden wisten wel dat Ruben het moeilijk had. “Hij was iemand die zich alle leed en oneerlijkheid in de wereld aantrok”, vertelt zijn papa. “Hij wilde de wereld veranderen, maar wist niet goed hoe. Zijn hoofd zat altijd vol. De politiek vond hij zo hypocriet dat hij even overwoog om een eigen partij op te richten. Maar ook daar speelde bureaucratie hem parten. Ik vroeg hem dikwijls hoe het ging. En dan vertelde hij steevast dat hij zich kon uiten via zijn muziek, dat stelde mij gerust. Maar blijkbaar was het niet genoeg”, klinkt het droevig.

Grote droom

Ruben stapte uit het leven op 9 augustus van dit jaar. “Hij had nochtans zijn grote droom net in vervulling laten gaan”, vertelt Maxim. “Een dik jaar geleden nam hij samen met een vriend zijn jeugdcafé over. Daar dronk hij zijn eerste pintje. Hij leek zo gelukkig.” In het café komt de familie niet meer, dat is te pijnlijk. “Maar naar zijn muziek luisteren doen we nog vaak, zo horen we hem nog eens”, vertelt Thierry.

De Antwerpse rapper Safi zorgde dan ook voor een emotioneel moment toen hij een ‘duet’ bracht met Ruben. Hij gebruikte Rubens muziek en vervlocht die met zijn eigen geluid. “We kennen Safi goed en weten dat hij het ook heel moeilijk heeft gehad. Hij weet waarover het gaat en heeft er echt zijn werk van gemaakt. Dat vinden we heel mooi.”

Rapper Safi.
Rapper Safi.© AN

Samen zamelden de vrienden en familieleden van Ruben zo’n 5.000 euro in voor Te Gek!?, een project dat geestelijke gezondheid bespreekbaar wil maken. Ze deden dat door mensen liedjes te laten aanvragen, maar kregen ook veel vrije bijdragen. “Ruben had er nooit gebruik van gemaakt, maar we hopen dat onze centen wel andere mensen hetzelfde lot kunnen besparen”, besluit broer Maxim.

Vragen over zelfdoding? Bel 1813.

(Annelies Nollet)