Eenrichtingsverkeer in volledige Torhoutse Langepijpestraat blijft

In het stukje van de Langepijpestraat vanaf de Onze Lieve Vrouwstraat tot aan de Vredelaan geldt definitief eenrichtingsverkeer. Behalve voor fietsers, die in beide richtingen mogen rijden. © foto JS
Johan Sabbe

De nieuwe parkeerregeling in de Werkenstraat en de Langepijpestraat in Torhout, momenteel nog in proefopstelling, wordt definitief. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Voorts blijft het eenrichtingsverkeer behouden in de volledige Langepijpestraat. Dus ook in het laatste stukje, waar er vóór de proeftermijn in beide richtingen gemotoriseerd verkeer mogelijk was.

Op het vlak van parkeren zullen in beide straten nog wat minieme aanpassingen gebeuren, maar er wordt voorgoed afgestapt van het verouderde systeem van beurtelings parkeren. De proefopstellingen zijn sinds half augustus in voege. Vorig najaar had de stad die opstellingen al willen starten, maar dat voornemen liep vertraging op.

Voortaan geschrankte vaste parkeerplaatsen

Het is de bedoeling om met de ingrepen de verkeersveiligheid te verhogen in de twee genoemde parallelle straten, die elk de Oostendestraat met de Vredelaan verbinden. Het wegdek is er relatief smal en toch rijden autobestuurders met een zware voet te snel. Sinds de nieuwe regeling uitgeprobeerd wordt, is dat volgens schepen van Mobiliteit Elsie Desmet (CD&V) opvallend verbeterd. Bijgevolg wordt het proefproject omgezet in een effectieve uitvoering. Dankzij de nieuwe, vaste parkeerregeling is het lastige kruispunt van de Oostendestraat met de Werkenstraat alvast een stuk veiliger geworden.

Er is gekozen voor geschrankte, vaste parkeerplaatsen die het beurtelings parkeren vervangen. Het meest omstreden is de beslissing om in de volledige Langepijpestraat eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer in te voeren in de richting van de Vredelaan. Dus ook in het stuk vanaf de Onze Lieve Vrouwstraat, waar er voorheen in beide richtingen gereden werd.

Kritiek van een groep bewoners heeft niet geholpen

“Als je vanuit ons straatdeel richting Roeselare of de nabije Colruyt wilt, moet je bij eenrichtingsverkeer verplicht naar de Vredelaan rijden”, klinkt er kritiek bij een groep bewoners van de Langepijpestraat. “Daar kun je enkel rechts afslaan als gevolg van de aanwezige middenberm. Dan moet je via de rotonde op het kruispunt ‘t Engelshof rechtsomkeert maken, wat een vervelende omweg is.”

Dat argument heeft het echter niet gehaald. Het eenrichtingsverkeer blijft. De gemeenteraad keurde de regeling unaniem goed.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.