Eendenkroos overwoekert Lovaart en doodt er de vele vissen

De brandweer ruimt de dode vissen op. © JT
Redactie KW

In de Lovaart tussen Nieuwpoort en Veurne is deze ochtend een massale vissterfte vastgesteld in het water. De oorzaak ligt bij de dikke laag eendenkroos op het water.

Het was een passant die deze ochtend passeerde in de Pieter Deswartelaan in Nieuwpoort die dode vissen opmerkte. Die straat loopt parallel met de Lovaart en daar werden al heel wat dode vissen gespot. De brandweer van Nieuwpoort kwam ter plaatse, maar staat voor een moeilijke opdracht.

De Lovaart is momenteel haast volledig bedekt met eendenkroos en dit vele kilometers lang. Eendenkroos is een drijvende waterplant en komt van nature voor in grachten en vijvers. Maar bij warme zomers met weinig regen en vooral weinig wind gaat het stevig woekeren in stilstaande wateren. Het is dan ook een van de snelst groeiende planten ter wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=Vt0FoXtoZfM

Met als gevolg dat de plant het hele wateroppervlak in een mum van tijd kan bedekken, amper zonlicht doorlaat en zuurstof wegneemt. Daardoor is de massale vissterfte ontstaan. De brandweer vaart momenteel de Lovaart af en probeert zoveel mogelijk dode vissen op te ruimen. Hoeveel vissen dat precies zijn, is nog niet duidelijk.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.