Eenden van hardcore drummer ontsnappen in Kemmel

Twaalf ontsnapte eenden maakten onlangs Kemmel onveilig. Het zijn de huisdieren van hardcore drummer Jorg Vandamme, die zijn aanzienlijke populatie spreidt over 2 locaties.

De lijvige Roueneenden van Jorg Vandamme (28) kunnen niet vliegen en zijn tam. Toch konden ze een poos geleden ontsnappen uit hun weide in Kemmel. “Via een poortje, dat niet meer in de beste staat was”, vertelt Jorg. “Mijn eendjes waren uiteindelijk anderhalve dag op uitstap en werden op heel wat plaatsen gezien, waaronder de tuin van een buurtbewoner, de parking van een uitvaartcentrum, het domein van het gemeentehuis, het dorp zelf en een kasteeldomein. Op deze laatste plaats vertoefden ze bij enkele soortgenoten.”

Lokken met broodkruimels

Jorg en zijn partner Valerie Fresnais konden hun eenden uitselecteren met een klikgeluid en de groep naar hun ‘thuisweide’ lokken met broodkruimels. “Het was toch een wandeling van ongeveer een kilometer. Heel wat passanten trokken grote ogen, want het was een komiek zicht. Hun weide is nu opnieuw veilig afgesloten.”

Jorg houdt al van kleinsaf eendjes als huisdier. “Ik begon met 3 eendjes toen ik 11 jaar oud was. Wanneer ze kweken, voed ik de kuikens binnenshuis op. Ik leer elke eend bijvoorbeeld aan om tot bij mij te komen als ze een klikgeluidje horen. De dieren herkennen me heel goed.”

Eendjes verspreid op twee locaties

Ondertussen zijn de eendjes zodanig talrijk, dat ze over twee locaties gespreid moeten worden. “Ik heb er nu nog 4 in de Ieperse deelgemeente Boezinge, waar ik woon met mijn partner. Ook heb ik er 12 in de Heuvellandse deelgemeente Kemmel in een weide met poel, die eigendom is van mijn ouders.

“De dieren ravotten er graag in het water. Dat is een ideale locatie, waar ik mijn huisdieren regelmatig ga bekijken voederen. Het is de bedoeling dat ze er permanent blijven. Mijn partner en ik zoeken nu een nieuw huis, dat meer in het groen ligt en een mooie tuin heeft voor een grote groep canards. Het is de bedoeling om de populatie nu in stand te houden, maar niet verder uit te breiden. Trop is trop”, knipoogt Jorg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.