Een week na de brand bij Belcroom: “Binnen het jaar willen we het bedrijf heropbouwen”

Xavier Deprez stond op twee maanden van zijn pensioen, maar zal nu wat langer doorwerken. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

De ruimingswerken na de brand van zondagmorgen bij Belcroom zijn nog volop aan de gang en zullen wel nog een tijd in beslag nemen. Ondertussen recht zaakvoerder Xavier Deprez op twee maanden van zijn pensioen nota bene de rug en hoopt hij snel het bedrijf te kunnen heropbouwen.

Zaterdagmorgen om 3.52 uur werd Xavier Deprez die zelf in Kortemark woont gewekt door een alarmsignaal. “Het was het inbraakalarm. Ik ben meteen in mijn wagen gesprongen. Gemiddeld drie keer per jaar hebben we hier inbrekers over de vloer. Er ligt hier waardevol materiaal, maar ik moest ook ooit eens vaststellen dat ze dakplaten aan het stelen waren. Onderweg naar Roeselare kreeg ik het sein dat er op verschillende plaatsen in het bedrijf activiteit was. Ik waarschuwde de politie dat het een hele dievenbende aan de slag moest zijn, aan de andere kant van de telefoon kreeg ik te horen dat mijn bedrijf in brand stond en dat ik voorzichtig naar Roeselare moest rijden. Ik zat toen al op de Rijksweg.”

Isolatie verspreidt brand

Al snel werd duidelijk dat quasi het hele galvaniseringsbedrijf verloren zou gaan. “De brand is ontstaan in het achterste gedeelte van het bedrijf. Ik hoopte het gebouw vooraan nog te vrijwaren, maar via de isolatie heeft de brand zich toch verspreid. Enkel twee lokalen, waaronder het bureel, bleven gespaard. Ik kon ook nog de server redden uit de brand, want daar staat heel wat belangrijke informatie op.”

Het parket liet ondertussen weten dat de oorzaak van de brand accidenteel is. “In het weekend wordt hier niet gewerkt, of toch niet na zaterdagmiddag. Ik vermoed dat de oorzaak moet liggen in chargeur van de heftruck of in een thermo-element dat ervoor zorgt dat de temperatuur van bepaalde stoffen op 40 graden blijft. Maar zekerheid daarover is er niet. De eerste dagen werd me gezegd wat ik moest doen. Nu het parket het gebouw heeft vrijgegeven, konden we met de ruimingswerken starten. En dat is ook een hels werkje.”

“Ik heb bij mij thuis ondertussen een bureau ingericht en ik probeer mijn klanten verder te helpen”

Ondertussen blijft bij Xavier Deprez ook telefoon niet stil staan. Herhaaldelijk wordt hij opgebeld door klanten. “Ondertussen heb ik bij mij thuis een slaapkamer als bureau ingericht en laat ik producten daar leveren. We willen onze klanten uiteraard verder helpen en kloppen daarvoor aan bij collega’s. We hebben daarvoor ook een getekende overeenkomst, zodat de klanten nadien terug bij ons komen. Want het zal wel nog een tijd duren voor wij weer helemaal in productie zijn.”

Nagelnieuwe machine

Uiteraard kreeg de familie Deprez een oplawaai van jewelste bij deze tegenslag. “Maar ondertussen zien we het weer zitten. We zullen hier alles moeten afbreken en een nieuw gebouw plaatsen. We moeten daarvoor nog wachten op vergunningen, het zal wel een jaar duren tegen alles hier opnieuw staat. We bleven hier overigens volop investeren, vooral in de automatisering. Zo hadden was hier vrijdag een nieuwe machine gearriveerd, die nooit gefunctioneerd zal hebben. En een jaar geleden lieten we ook 980 zonnepalen op het dak leggen, die zijn ook allemaal verloren.”

Het bedrijf werd volledig in de as gelegd. Ook de 980 zonnepalen die nog maar een jaar op het dak lagen zijn rijp voor de schroothoop. (foto SB)
Het bedrijf werd volledig in de as gelegd. Ook de 980 zonnepalen die nog maar een jaar op het dak lagen zijn rijp voor de schroothoop. (foto SB)© Stefaan Beel

Belcroom is een uniek bedrijf in België. Ze voorzien voorwerpen van een laagje nikkel, tin, chroom, koper, brons, zilver, goud… “We hebben weinig concurrentie omdat we ook heel wat knowhow in huis hebben. We doen seriewerk, maar ook gedetailleerd werk nemen we voor onze rekening.. We werken veel voor het buitenland. Zo maken we hier voor een 12-tal automerken ook de autozetelsteuntjes die we verchromen. Dagelijks werkten we 15.000 tot 20.000 van die autosteuntjes af. Daarvoor hebben we ook Chroom 6 nodig, hetgeen nu via het bluswater in de riool geraakt is. Ondertussen werken we ook al meer met Chroom 3, maar sommige fabrikanten eisen nog Chroom 6.”

Zoon zou overnemen

Xavier Deprez stond ook op twee maanden van zijn pensioen. “Dat zal nu wat uitgesteld worden. Mijn zoon Filip zou met een zakenpartner de zaak overnemen, maar nu zal ik me bekommeren om de doorstart. In totaal werken we hier ook met 23 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn. In 1988 heb ik het bedrijf Hoefnaeghel in de Ieperstraat in Roeselare overgenomen. In 1991 zijn we dan verhuisd naar de Kachtemsestraat 163. In al die jaren konden we verder groeien. Vooral door hard te werken. Dagen van 5 tot 22 uren waren geen uitzondering. Tot het noodlot toesloeg. Maar we geven niet op voor al onze klanten en ons personeel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier