Nu het exitscenario voor de lockdown zo goed als helemaal uitgetekend is, hebben alle sectoren een perspectief op een heropstart. "Voor de horeca, vrije tijd-, toerisme, cultuur- en de evenementensector zijn versoepelingen aangekondigd of wordt een heropstart mogelijk", stelt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. "Maar het zal voor deze sectoren en bepaalde ondernemingen, zoals feestzalen, bijzonder lastig blijven om opnieuw voldoende omzet met rendabiliteit te realiseren en zo te zorgen voor de nodige tewerkstelling."

Als één op de vier bedrijven de deuren moet sluiten, verliezen tienduizenden gezinnen hun inkomen - Bert Mons

Voka West-Vlaanderen wil dat de GEES en Nationale Veiligheidsraad nog niet op vakantie vertrekken. "Er moet meteen werk gemaakt worden van noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf. Daarvoor kan de GEES putten uit de remedies van zowel ons eigen land als andere landen. We weten nu beter dan vier maanden geleden wat er op ons afkomt. We hebben geleerd wat werkt en wat niet. Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en samenleving ontwrichten." Die aanpak moet ook duidelijk gecommuniceerd worden aan de burgers en de bedrijven.

Ook in 2021 nog omzetdaling

De gevolgen van de voorbije lockdown zullen nog lang blijven nazinderen. "Verwacht wordt dat bedrijven ook in 2021 nog meer dan tien procent minder omzet draaien dan voor de crisis. Volgens een recente bevraging overleeft ook één op vier bedrijven een tweede lockdown niet. "Het hele land opnieuw wekenlang plat leggen, is onverantwoord en zal onze economie en samenleving onherstelbare schade toedienen."

"Als één op vier bedrijven de deuren moet sluiten, verliezen tienduizenden gezinnen hun inkomen. Zorg er daarom voor dat we op een volgende uitbraak van het virus in ons land doeltreffend kunnen reageren. En werk dit nu al uit, je moet het dak herstellen als de zon schijnt, niet wanneer het opnieuw regent."

Nu het exitscenario voor de lockdown zo goed als helemaal uitgetekend is, hebben alle sectoren een perspectief op een heropstart. "Voor de horeca, vrije tijd-, toerisme, cultuur- en de evenementensector zijn versoepelingen aangekondigd of wordt een heropstart mogelijk", stelt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. "Maar het zal voor deze sectoren en bepaalde ondernemingen, zoals feestzalen, bijzonder lastig blijven om opnieuw voldoende omzet met rendabiliteit te realiseren en zo te zorgen voor de nodige tewerkstelling."Voka West-Vlaanderen wil dat de GEES en Nationale Veiligheidsraad nog niet op vakantie vertrekken. "Er moet meteen werk gemaakt worden van noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf. Daarvoor kan de GEES putten uit de remedies van zowel ons eigen land als andere landen. We weten nu beter dan vier maanden geleden wat er op ons afkomt. We hebben geleerd wat werkt en wat niet. Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en samenleving ontwrichten." Die aanpak moet ook duidelijk gecommuniceerd worden aan de burgers en de bedrijven.De gevolgen van de voorbije lockdown zullen nog lang blijven nazinderen. "Verwacht wordt dat bedrijven ook in 2021 nog meer dan tien procent minder omzet draaien dan voor de crisis. Volgens een recente bevraging overleeft ook één op vier bedrijven een tweede lockdown niet. "Het hele land opnieuw wekenlang plat leggen, is onverantwoord en zal onze economie en samenleving onherstelbare schade toedienen.""Als één op vier bedrijven de deuren moet sluiten, verliezen tienduizenden gezinnen hun inkomen. Zorg er daarom voor dat we op een volgende uitbraak van het virus in ons land doeltreffend kunnen reageren. En werk dit nu al uit, je moet het dak herstellen als de zon schijnt, niet wanneer het opnieuw regent."