Een op drie asielzoekers in luchtmachtbasis Koksijde is kind: 85 in totaal

Een van het terrein. Deze week wordt alles verder ingericht. (foto JH) © (foto JH)
Redactie KW

Er is meer duidelijkheid over de komst van de 300 asielzoekers in de luchtmachtbasis van Koksijde. Bijna een op drie, of 85 in totaal, zullen kinderen zijn. “Maar we zijn goed voorbereid: ze kunnen terecht in onze scholen”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche.

De voorbereiding voor de opvang van de 300 asielzoekers in de leegstaande gebouwen van de luchtmachtbasis van Koksijde draait op volle toeren. Fedasil is gisteren begonnen met de inrichting van de ruimtes in de gebouwen. Dat is een grote logistieke operatie maar vrijwel alle materiaal, gaande van bedden tot sanitair, lag klaar in een loods. Op het terrein is Fedasil momenteel druk aan het werk. Wanneer de asielzoekers precies aankomen is nog niet helemaal duidelijk maar Fedasil liet de gemeente weten dat dit ten laatste op 10 februari zal zijn. Wat wel zeker is: het gaat meestal om gezinnen van mensen met nationaliteiten van El Salvador tot Syrië en daar zitten kinderen tussen. Veel kinderen: 85 in totaal.

Goede spreiding in scholen

De gemeente is daarop voorbereid. “De komst van die vele kinderen schrikt ons niet af”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche samen met de integratieambtenaar. “We weten dat van de 85 kinderen er 20 naar het kleuteronderwijs zullen gaan, 40 in het lager onderwijs en 25 naar het middelbaar. De tieners van het middelbaar zullen in principe in hun OKAN-klas in Oostende blijven waar ze nu al les volgen. De andere 65 kinderen zijn welkom in onze scholen. Na de vorige asielopvang in 2016 hebben we een goed draaiboek uitgewerkt. Alle 65 kinderen zullen verspreid worden over onze scholen op een goede manier. Daar zijn duidelijke afspraken rond gemaakt. We verwachten dan ook geen problemen. Het is wel zo dat eenmaal de mensen aangekomen zijn er een grondige screening zal komen. Dat moet eventuele problemen dan toch voorkomen. De communicatie met de bewoners van Koksijde verliep tot nu toe zeer goed.”

Infomarkt

Voor de bewoners van Koksijde wordt woensdagavond een infomarkt ingericht. Die zal tussen 16 en 19 uur plaatsvinden in de kantine van het voetbal in het sportpark op de Pylyserlaan. Er zullen verschillende infostanden staan. Onder andere Fedasil, het Agentschap Integratie en Inburgering, de gemeente Koksijde en politiezone Westkust tekenen paraat. Bewoners kunnen er terecht met al hun vragen. Er komt ook een ideeënbus. Al heel wat bewoners hebben zich kandidaat gesteld om vrijwilligerswerk in het asielcentrum op te nemen.

Maandagavond protesteerde Vlaams Belang nog vlak voor de gemeenteraad tegen de komst van de asielzoekers.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier