Een mondmasker dragen raar? Dat vinden deze West-Vlamingen niet

Redactie KW

Mondmaskers zijn straks alomtegenwoordig, want binnenkort zijn ze verplicht in het openbaar vervoer en op school. Ook op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, worden ze aangeraden. Toch voelen heel wat mensen schroom om een mondkapje opzetten. Nergens voor nodig, vinden deze drie West-Vlamingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Mona (22), Kortrijk

Mona Dujardin
Mona Dujardin© Foto Kurt

Mona Dujardin uit Kortrijk draagt al sinds de eerste dag van de crisis een mondmasker. “Al doe ik dat vooral op plaatsen waar veel mensen komen. Als ik moederziel alleen ga wandelen, vind ik het natuurlijk niet nodig.” Het eerste deel van de crisis bracht de studente communicatie in Brussel door. “Veel mensen droegen er een masker”, vertelt ze. Eens terug in de Kortrijkse Sint-Janswijk, was dat wel anders. “Ik kreeg toch geregeld een rare blik ja”, lacht ze. “Maar dat houdt me niet tegen. De vriendin van mijn vader maakt de maskers zelf en nu de richtlijnen aangepast werden, denk ik dat veel mensen binnenkort dit voorbeeld zullen volgen.” (AN)


Marnix (52), Poperinge

Marnix Questroy
Marnix Questroy© Joke Couvreur

“Als risicopatiënt – ik heb diabetes type 2 – neem ik geen enkel risico”, vertelt Marnix Questroy. “Elke keer als ik naar buiten ga, doe ik mijn blauwe handschoenen aan en zet ik mijn mondmasker op. Ik durf dat gerust toegeven: ik ben bang, ja. Weken ben ik niet buiten durven te komen. Sinds een drietal weken doe ik dat wel weer en durf ik weer te rijden met mijn koersfiets. Dat heb ik enorm gemist. Via onze dokter kregen mijn moeder en ik elk vier maskertjes. Als ik met mijn fiets ga rijden, hang ik er eentje onder mijn kin. Van zodra ik ergens stop, om even uit te blazen of te babbelen, zet ik die op. Ik wil de andere mensen beschermen.” (ON)


Mimi (73), Brugge

Mimi Bertin.
Mimi Bertin.© Davy Coghe

“In de supermarkt zag ik vorige week mensen rondlopen met een mondmasker en ik dacht: dat doe ik ook”, vertelt Mimi Bertin. “Angst? Ik ben 73 en wil hier nog even blijven. Al elf jaar volg ik Italiaans en al vijf jaar fotografie. Die kennis wil ik toch nog een beetje kunnen gebruiken. (lacht) Mijn masker is gemaakt van een kleurige foulard – ik wil nog wat koket blijven – en twee rekkertjes. Met een simpele plooitechniek heb ik in vijf minuten tijd een masker. Want als ik op de regering moet wachten… Daarin stop ik twee keukenpapiertjes. Het werkt perfect, want ik test het telkens door naar een kaars te blazen. Als de vlam niet beweegt, is het ideaal.” (ON)


Maakte je zelf een mondmasker en draag je dat vol trots? Neem dan een selfie en mail die naar warm@kw.be!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.