1 miljoen euro voor 480.600 lichtjes: Kortrijk meest verlichte stad van Vlaanderen met eindejaar

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Is Kortrijk binnenkort zichtbaar vanuit de ruimte? Tijdens de komende eindejaarsperiode zou dat best wel eens kunnen. Het stadsbestuur investeerde maar liefst een miljoen euro in 480.600 (!) kerstlichtjes. Zowat alle belangrijke pleinen en straten in de binnenstad én de hoofdpleinen van alle zeven deelgemeenten zullen oplichten.

Het Kortrijkse stadsbestuur schreef eind maart al een openbare aanbesteding uit voor de kerstverlichting in de stad. Vorig jaar kwamen er immers heel wat klachten van buurtbewoners en handelaars uit de Kortrijkse deelgemeenten omdat daar tijdens het eindejaar niks van de gezellige kerstsfeer te merken viel. Enkel de Grote Markt en het Schouwburgplein werden toen versierd.

Dit jaar pakt de stad het anders én groter aan. Gespreid over vijf jaar wordt er één miljoen geïnvesteerd in kerstverlichting. Niet meer dan vroeger volgens de schepen, maar alle verschillende potjes worden gewoon bij elkaar gegooid.

Honderd bomen

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de stad dat alle deelgemeenten van kerstsfeer worden voorzien. Kortrijk zal meteen ook de meest verlichte gemeente in heel Vlaanderen zijn. Concreet worden de hoofdpleinen van de deelgemeenten en alle toegangswegen naar de stad versierd. “De kerstsfeer moet je meteen verwelkomen als je onze stad binnen rijdt”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche.” Daarnaast worden ook heel wat extra pleinen in het centrum verlicht. Zo komt er op de Houtmarkt voor het eerst verlichting in bomen en krijgen de verlaagde Leieboorden en de Broeltorens aangepaste lichtjes. Ook de onder andere de Overleiestraat, de Budastraat, de Rijselsestraat, de Doorniksestraat, de Zwevegemsestraat en de Onze Lieve Vrouwestraat zijn in het plan opgenomen.

Ook op de Leie komt er een speciale lichtinstallatie. De Vlasmarkt en de Graanmarkt worden voor het eerst versierd. Er was in maart ook sprake van lichtjes op de rotonde aan de Euroschop en de Kluifrotonde, maar dat plan werd herzien om praktische en veiligheidsredenen. In totaal komen er maar liefst 480.600 lichtjes, 97 armaturen, 331 objecten te hangen in de stad. Bijna 100 bomen zullen versierd worden.

Milieuvriendelijk

De kerstverlichting werd zo milieuvriendelijk mogelijk gehouden. “Alle verlichting bestaat uit biologisch afbreekbare materialen en uit warme witte LED verlichting, die verbruikt heel wat minder dan gewone lichtjes”, verklaart de schepen. “Ongeveer 80.000 watt om precies te zijn, dat zijn nog geen 40 frietketels. De afwerking zal gebeuren met koude witte LED accenten en een subtiele aanwezigheid van flashlichtjes om het sprankelend feesteffect van de eindejaarsfeesten te benadrukken. Het ontwerp is bewust klassiek, geen moderne toestanden. Uit een bevraging bleek dat dat is wat onze inwoners willen, gewoon wat gezelligheid.”

1 miljoen euro voor 480.600 lichtjes: Kortrijk meest verlichte stad van Vlaanderen met eindejaar

Het is de firma Verstraete uit Jabbeke die uiteindelijk met het contract ging lopen. “Vier bedrijven toonden interesse, maar slechts twee van hen dienden een dossier in”, weet Vandendriessche. Hij sloeg de handen in elkaar met schepen van Deelgemeenten, Ruth Vandenberghe om het enorme project zo snel mogelijk rond te krijgen. “Wij hadden trouwens niks met die keuze te maken”, verduidelijkt de schepen. “Een professionele jury beoordeelde de firma’s op hun prijs, op hun concept en creativiteit, maar vooral ook op hun service. Een bedrijf uit Oekraïne dat hier lichtjes komt hangen is geweldig. Maar als er een lampje kapot gaat dan willen wij dat dat binnen het uur vervangen kan worden.”

Dat Stad Kortrijk de verlichting aankoopt, wil niet zeggen dat lokale verenigingen en handelaars niks meer in de pap te brokken hebben. Vroeger werd een toelage voorzien vanuit de stad waarmee plaatselijke handelscomités zelf konden instaan voor sfeerverlichting in de kerstperiode. Namen ze geen initiatief, dan was er geen verlichting. “En dat gebeurde – jammer genoeg – vaak”, aldus de schepen. “Nu voorzien wij als stad een basis waar de verenigingen indien gewenst nog kunnen aan toevoegen. Wij kopen eigenlijk een soort menukaart aan waaruit de lokale organisaties kunnen kiezen”, verduidelijkt hij. “Op die manier kunnen we de eigenheid van de deelgemeenten behouden. Bovendien kunnen we zo elk jaar de lichtjes ergens anders hangen. Zo lijkt het alsof ze elk jaar nieuw zijn.”

Die menukaart zal binnenkort te vinden zijn op www.winterinKortrijk.be. Hoeveel lokale organisaties precies zullen moeten betalen is nog niet helemaal duidelijk. “Veel hangt af van hoe breed de straat is, waar er elektrische aansluitingen zijn, en zo verder”, aldus de schepen. “Maar ik weet dat er veel verenigingen zijn, Unizo Heule bijvoorbeeld, die daar al jaren voor aan het sparen zijn. Het wordt dus sowieso een prachtige winter in Kortrijk!” De schepen is van plan om alle lichtjes tegelijk aan te steken op 1 december om 18.00 uur. Meer info daarover volgt ongetwijfeld nog.

Bekijk hier de fotospecial over de kerstverlichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier