Een koffie- of bierzeepje om je handen mee te wassen? Nathalie zorgt ervoor!

© (Foto LBR)
Redactie KW

Al een ooit een koffie- of bierzeepje gehad om je handen mee te wassen? Bij Nathalie Vandevoorde uit Roesbrugge kan je ze binnenkort kopen. De verbouwingen aan haar eigen studio en atelier liggen momenteel stil door de coronacrisis, maar dat weerhoudt Nathalie niet om nog steeds zeepjes te maken. Handhygiëne draagt iedereen momenteel dan ook hoog in het vaandel.

De Roesbrugse Nathalie Vandevoorde hoopt om binnenkort haar nieuwe studio en atelier te openen. De verbouwingen en opening werden even op pauze gezet door de coronacrisis. Kinderen en volwassen zijn welkom bij Nathalie Vandevoorde in de Kunstclub waar ze de creatieve zielen begeleidt die over de vloer komen. In haar nieuwe atelier krijgt de Kunstclub onderdak, maar gaat ze ook zelf aan de slag als ontwerper. “Waarom ik mijn eigen studio uit de grond stamp? Mijn principe is ‘Makers make the change, they want to see’. Ik wilde zo veel mogelijk plastic bannen uit mijn eigen gezin. We proberen om te schakelen naar trage en bewuste consumptie. Dat is een heel moeilijk proces maar alle beetjes helpen. Ik ben begonnen met onze badkamerkast – Marie Kondo gewijs – aan te pakken en kwam tot de verbijsterende conclusie dat er heel weinig van onze pullekes mij gelukkig maakten, maar eerder golven van spijt. Verspild geld, verspilde grondstoffen, nodeloos plastiek en kleurtjes die alleen in de rekken van de supermarkt mooi zijn. Heel deprimerend”, vertelt Nathalie.

“Bovendien heb ik een gezond wantrouwen tegenover wat ‘processed’ is. Ik hou het graag zo simpel mogelijk, ook voor mijn voeding. Om brood te bakken bijvoorbeeld heb ik maar 3 ingrediënten nodig: meel, water en zout. Als ik lees wat er op het label staat van supermarkt brood, word ik een beetje lastig. We maken het leven onnodig ingewikkeld.”

St. Bernardus Tripel zeep

Wat je zelf doet, doe je beter. En zo begon Nathalie haar eigen zeepjes te maken. “En dat doe ik met heel veel plezier volgens het eeuwenoude proces: olie mengen met loog en met veel geduld. Elke zeep moet vier tot zes weken rijpen. Na ongeveer een jaar experimenteren heb ik nu enkele goede recepten ontwikkeld.” Zeepjes die, wanneer Nathalie in haar kasten kijkt, haar gelukkig maken. “Het zijn zeepjes die een mooi, stabiel en romig schuim geven, waarvan alle ingrediënten natuurlijk zijn. De oliën die ik gebruik zijn onder andere kokosolie, amandelolie, olijfolie, sheaboter en duurzaam geoogste palmboter. Alle geurtjes die ik gebruik komen van biologische essentiële oliën.”

Tussen de zeepjes die Nathalie ontwikkelt, zitten enkele speciale creaties onder andere een zeep met het bier St. Bernardus Tripel. Nathalie zet haar persoonlijke favorieten op een rijtje. “Het is een beetje onmogelijk er een top 5 van te maken, want dat wisselt naar gelang mijn stemming”, lacht Nathalie. “De zeep Bernadette is inderdaad een specialleke. Voor deze zeep gebruik ik het geliefde bier St Bernardus Tripel. Bier bezit door de aanwezigheid van hop een verzachtende en irritatie verlichtende werking en de suikers zorgen voor heel zacht schuim. Een vleugje Patchouli en sandelhout maakt het af. Heerlijk. Grey is een mooie donkergrijze zeep met olijfolie en kokosolie als hoofdbestanddeel. De geur is een verfijnde mix van bergamot en een klein beetje patchouli. Door de actieve houtskool heeft deze zeep een extra zuiverende werking, maar de kokosolie is hydraterend en voedend”, legt Nathalie uit. “Wild Flower heeft een bloemig parfum van chevrefeuille en Ylang ylang. Deze zeep is gekleurd met Franse roze klei, deze klei is heilzaam voor gevoelige of snel geïrriteerde huid. Sofia is de meest luxueuze van mijn zeepjes. Ik gebruik onder andere ook amandelolie, die is verzachtend voor veel huidtypes maar vooral goed voor de droge huid. De essentiële olie is een rozenolie van Bulgaarse rozen. Mijn laatste creatie is een prachtige witte zeep geworden, gemaakt met sheaboter en amandelolie. De geur is een mix van bergamot, ylang ylang en limoen. Ze heeft nog geen naam gekregen, maar zal zeker een vast deel in mijn gamma worden.”

In maart hoopte Nathalie de deuren van haar atelier en studio open te gooien. “De werken aan het atelier waar we stielmannen voor nodig hadden liggen helemaal stil en de deadline is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zodra we mogen opengaan doen we dat in de staat dat het is. Ik overweeg nog of verkopen op de webshop van Upstream studio een mogelijkheid is. Intussen heb ik wel een heleboel nieuwe zepen ontwikkeld”, zegt Nathalie. “De kunstclub zal in het atelier sowieso verder uitgebouwd worden, waar ik kunstlessen zal geven. Mijn zeep zal ik er aan het publiek voorstellen en mijn eigen oorbellen collectie zal ik er verder uitwerken. De coronacrisis gooit nu wat roet in het eten, maar niets aan te doen natuurlijk. Gezondheid primeert.” Wil je de Bernadette of Wild Flower met je eigen neus ruiken. Houd dan de website en Facebookpagina van Upstream Studio in de gaten.

(LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier