Een kasteel kopen voor een prikje? In Moerkerke kan dat

Voor 395.000 euro wordt u eigenaar van dit kasteel. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Wie niet vies is van een ‘uitdagend project’, kan in Moerkerke een kasteeltje op de kop tikken voor nauwelijks 395.000 euro. Instapklaar kan je het pand echter niet noemen. Eerdere renovatiewerken werden doorkruist door een faillissement, waarna het kasteel jarenlang stond te verloederen. Vastgoedkantoor Dewaele nam nu toch de uitdaging aan om het verkocht te krijgen.

Behalve het bekende Kasteel van Moerkerke, bekend als populaire feestlocatie, heeft Moerkerke nog een ander kasteel: het kasteel Vanreybrouck. Het gaat om een beschermd monument op de hoek van de Middelburgsesteenweg en de Nieuwdorpstraat.

Het is een statig landhuis met een ruime tuin. Het neoclassicistische herenhuis werd in 1838 gebouwd. In 1910 werd het in opdracht van de latere Moerkerkse burgemeester Edmond Vanreybrouck uitgebreid. Doorheen de jaren werder er echter niet al te goed zorg gedragen voor dit stukje erfgoed. De laatste bewoonster investeerde niet meer in het kasteel, waarna het verkommerde en er jaren van leegstand volgden.

Grote plannen

De recentste eigenaars, een moeder en dochter uit Knokke-Heist, hadden aanvankelijk grote plannen met het kasteeltje en begonnen enkele jaren terug met renovatiewerken. Het agentschap Onroerend Erfgoed stelde in het jaar 2015 echter vast dat er diverse werkzaamheden aan het gebouw werden uitgevoerd zonder de nodige vergunningen, zoals het vernielen of verwijderen van kostbare plafonds, mouluren, trappen en sierschouwen.

Toen de eigenaars failliet verklaard werden, was dit natuurlijk helemaal dramatisch voor de instandhouding en renovatie van dit waardevolle pand. Er werd een curator aangesteld en die heeft nu uiteindelijk toch de nodige middelen gevonden om instandhoudings- en opkuiswerken aan het gebouw en de omgeving te laten uitvoeren.

Het stadsbestuur van Damme, dat heel wat klachten ontving van misnoegde en verontruste buurtbewoners, had dan ook een advocaat aangesteld om de curator er toe te bewegen de nodige stappen te zetten. Plaatselijke aannemer Thomas De Leyn heeft intussen die werkzaamheden, waaronder schoringswerken, opgestart. Ook de verwilderde tuin zal opgekuist worden en ontdaan van struiken of takken die een gevaar inhouden voor de buurt.

Strenge voorwaarden

Intussen werd het pand ook nieuw op de markt gebracht en wel door het bekende vastgoedkantoor Dewaele. “Het is natuurlijk geen evident pand om op de markt te brengen, maar ik kan zeggen dat er wel behoorlijk wat interesse is“, zegt Benjamin Benoit van vastgoed Dewaele. “We zijn wel heel eerlijk tegen de geïnteresseerden over de strenge voorschriften en voorwaarden die opgelegd worden door het agentschap Onroerend Erfgoed. Het komt er nu op neer een liefhebber te vinden van historisch erfgoed die er ook een interessante en rendabele invulling aan kan geven.”

Het pand heeft een perceeloppervlakte van van 2.303 vierkante meter en een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 650 vierkante meter. Het omvat vijf slaapkamers en is uiteraard volledig te renoveren.

(PDV-foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier