Een industrieel pand in het hartje van Brugge

Een binnenruimte werd omgevormd tot patio. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

We nemen je deze week mee naar de Ganzenstraat, vlakbij de Vesten, waar Filip Delacourt en Lieve Pieters een in tot ruime loft omgebouwd fabriekspand wonen. “Hier huisde jarenlang de weverij André Meersseman, en naast en rondom was de Blikdrukkerij De Clerck”, zegt Filip die gedurende zijn beroepsloopbaan actief was als architect en zelf de recentste verbouwingen uittekende.

In de Ganzenstraat, die de Langestraat en de Kazernevest met elkaar verbindt, zijn heel wat leuke, boeiende woningen te vinden. In deze straat waren we al te gast bij Lien Velghe en Nathan Podevyn, die er een stemmige B&B uitbaten. Deze week zijn we welkom bij Filip Delacout en Lieve Pieters in huisnummer 109. Een pand met de naam ‘De Woonfabriek’.

“Dit pand, de aanpalende en achterliggende waren allemaal fabrieksgebouwen”, zegt Filip Delacourt, die tot aan zijn pensioen actief was als architect. “Op de site waar wij nu wonen, bevond zich jarenlang, sinds 1930, de weverij André Meersseman die zeildoeken voor tenten, strandzetels, windschermen, markiezen en filterdoeken voor melkerijen vervaardigde.” In 1970 vestigde de firma Verimpex, die gespecialiseerd is in het vervaardigen van voetmatten, zich op de site. De gebouwen kwamen leeg te staan toen de firma, zoals zoveel industriële activiteit, verhuisde uit de binnenstad. “Helemaal duidelijk is het niet maar we gaan er van uit dat naast en achter ons de Blikdrukkerij De Clerck gelegen was. Daar werden naar verluidt blikverpakkingen, dozen, bidons, spaarpotten, dienbladen en asbakken bewerkt in meerkleurendruk.” Uit een publicatie over de historiek van de buurt blijkt dat er ook gewerkt werd voor internationaal merken zoals Côte d’Or en Coca cola.

Industrieel erfgoed

Het pand waar Filip en Lieve nu wonen, werd in 1999 omgebouwd tot ‘De Woonfabriek’. “Wij hebben het pand in 2000 gekocht”, zegt Filip. “Niet met de bedoeling om er direct in te gaan wonen maar wel om mijn architectenkantoor in onder te brengen. Dat was aanvankelijk gevestigd in de Oudekerkstraat in Sint-Michiels. Maar daar hadden we plaats te kort. Een verhuizing drong zich op.”

Filip en ik droomden er al jaren van om in een loft te wonen. Het industrieel erfgoed is bijzonder boeiend

(lees verder onder de foto)

Lieve en Filip voor hun woning 'De Woonfabriek'.
Lieve en Filip voor hun woning ‘De Woonfabriek’.© Davy Coghe

“We hebben het ook gekocht omdat Filip en ik altijd al hebben gedroomd om in een loft te wonen. En ik vind industrieel erfgoed bijzonder boeiend.”, vult Lieve aan. Lieve is van opleiding pediatrische verpleegkundige, werkte negen jaar lang in het AZ Sint-Jan maar ging bij haar man werken. “Ik heb wel het diploma niet maar ben altijd al geïnteresseerd geweest in architectuur”, gaat Lieve verder. Het pand werd van 2001 tot 2010 gebruikt als kantoorruimte voor de architectenpraktijk, waar toen zes mensen werkten. “In 2009 is mijn kantoor dan samen gegaan met het architectenkantoor van Olivier Saelens, met vestiging langs de Kolenkaai”, vertelt Filip.

Extra buitenruimte gecreëerd

“Na enkele kleine aanpassingen konden we dit pand verhuren als woning. In 2015 ben ik gestopt met mijn advocatenkantoor. Ik doe enkel nog wat consultancy. In 2017 zijn we hier gestart met de verbouwingen en sinds de afwerking daarvan wonen we hier dus. Het was eigenlijk altijd al de bedoeling om naar hier te komen. Een van mijn drie kinderen woont nu met zijn gezin in de woning in Sint-Michiels.”

(lees verder onder de foto)

De strakke keuken.
De strakke keuken.© Davy Coghe

“We houden van het ruimtelijk gevoel en de mooie lichtinval van de loft. We hebben hier een nieuwe vloerplateau gelegd en werken met veel niveauverschillen. En we hebben extra buitenruimte gecreëerd door een stuk van de woonkamer om te vormen tot patio. De rioleringen en leidingen werden vernieuwd, er kwam een nieuwe badkamer, nieuwe keuken en overal nieuwe ramen.”

Zwart-wit

We bemerken zelf een leuke speelruimte voor de kleinkinderen die vaak en graag op bezoek komen. De woning wordt vooral gekenmerkt door het gebruik van zwart-wit, zoals in het salon met zwarte lederen sofa’s. In de strakke keuken lieten Filip en Lieve in echte neon het woord ‘cucina’, Italiaans voor keuken, aanbrengen. De badkamer is volledig in het zwart uitgewerkt; terwijl enkele kleurrijke badeendjes er toch voor een vrolijke noot zorgen. Voor de aankleding van de slaapkamer werd consequent wit gebruikt.

(lees verder onder de foto)

De televisiekamer, met het allereerste tv'tje en oude bioscoopzitjes.
De televisiekamer, met het allereerste tv’tje en oude bioscoopzitjes.© Davy Coghe

Filip en Lieve zijn ook echte muziekliefhebbers en hebben heel wat mooie vinylplaten in huis. In een salon op de verdieping zien we onder meer het allereerste televisietoestel van het koppel en een oude rekenmachine. Er staan ook stoeltjes uit een opgedoekte bioscoop. Lieve en Filip besteden ook graag tijd op het dakterras waar ze volop van de zon kunnen genieten.

Leuke badeendjes vrolijken de badkamer op.
Leuke badeendjes vrolijken de badkamer op.© Davy Coghe

Lieve en Filip houden van merkwaardige voorwerpen, zoals deze oude rekenmachine.
Lieve en Filip houden van merkwaardige voorwerpen, zoals deze oude rekenmachine.© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier