Een Hugo Clausstraat in Kortrijk? Schepen van Cultuur heeft zo zijn twijfels

Hugo Claus zou nooit een straatnaam gewild hebben.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De straatnaamgeving blijft voor controverse zorgen in Kortrijk. De bewoners van de Cyriel Verschaevestraat (Kortrijk) en de Koning Leopold II-laan (Heule) wonen binnenkort op een ander adres omdat hun straten van naam veranderen. Dat staat vast. De straatnamencommissie kwam met de Hugo Clausstraat en de Koning Willem I-laan aanzetten, maar dat stuit op protest. Zelfs schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) stelt zich vragen. Die alternatieve namen zijn wel nog verre van definitief.

De Cyriel Verschaevestraat en de Koning Leopold II-laan krijgen (ondanks hevig verzet van bewoners) een andere naam. Het grootste deel van de Kortrijkse gemeenteraad vond het immers niet kunnen dat een ter dood veroordeelde collaborateur en de pleger van de grootste volkerenmoord in de Belgische geschiedenis, geëerd worden met een straatnaam. Blijft de vraag, welke personen verdienen dat wel? De straatnamencommissie boog zich over een aantal alternatieven en kwam op de proppen met de Hugo Clausstraat in plaats van de Cyriel Verschaevestraat en de Koning Willem I-laan in plaats van de Koning Leopold II-laan. Maar dat valt bij veel mensen niet in goede aarde.

Wilde Claus een straatnaam?

De suggestie voor een Hugo Clausstraat zou van enkele bewoners afkomstig zijn en werd unaniem goedgekeurd in de straatnamencommissie. Hugo Claus, een van de bekendste dichters, schrijvers, kunstenaars en filmmakers in de geschiedenis van ons land, bracht een deel van zijn jeugd door in Kortrijk. Hij heeft dus wel een band met de stad. Maar hij liet voor zijn dood in 2008 meermaals blijken dat hij daar liever niet aan herinnerd werd. Zo weigerde hij een paar keer het ereburgerschap.

Cyriel Verschaeve werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de Nazi's.
Cyriel Verschaeve werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de Nazi’s.

“Ik wacht nog op de officiële adviezen van de straatnaamcommissie en de cultuurraad om een standpunt in te nemen”, benadrukt schepen van Cultuur Axel Ronse. “Maar ik heb toch zo mijn twijfels. Claus gaf bij leven aan geen straatnaam te willen. Zo’n laatste wilsbeschikking is voor mij ‘wet’. Ik denk wel dat het goed zou zijn daar het principe van schrijverswijk te respecteren.”

Geen Tinekesfeesten zonder Rosa Lapere

In Heule klonk er dan weer vooral protest op sociale media. Koning Willem I was immers ook geen heilige. Hij trok in het begin van de 19e eeuw volgens velen namelijk systematisch partij voor de Hollanders, ten nadele van de Belgen. Bovendien kwamen de inwoners van Heule op de proppen met een (volgens hen) veel logischer idee. Ze hopen Leopold te vervangen door Rosa Lapere. “Rosa was zowat de moeder van de nog steeds bekende Tinekesfeesten“, weet gemeenteraadslid en Heulenaar Moniek Gheysens. Zij zetelt in de straatnamencommissie maar heeft er geen stemrecht. De afgelopen maanden zette ze zich sterk in om meer vrouwen aan een straatnaam te helpen. “De commissie zag er blijkbaar meer heil in om een koning door een koning te vervangen”, vertelt zij. “De leden zijn ook hoofdzakelijk afkomstig uit Kortrijk, Rosa zegt hen dus niet veel. Maar als er een vrouw is in Heule die een straatnaam verdient, dan is zij het wel. Zonder haar bestonden er geen Tinekesfeesten.”

De inwoners van de Koning Leopold II-laan stonden niet te springen om de naam van hun straat te veranderen.
De inwoners van de Koning Leopold II-laan stonden niet te springen om de naam van hun straat te veranderen.© AN

Ook schepen Ronse blijft voorzichtig: “In Heule stelden de bewoners massaal Rosa Lapere voor. Ik lees dat men vanuit de straatnaamcommissie Willem I voorstelt. Ik vraag me af vanwaar dat komt. Ik hoorde wel dat cultuurplatform Heule unaniem Rosa Lapere vraagt”, klinkt het.

Voor de duidelijkheid: De straatnamen in kwestie zijn alleen nog maar suggesties. Ze moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad, het schepencollege en de cultuurraad. Of dat ook zal gebeuren na al die controverse is nog maar de vraag.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier