Een herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner van Zuid-West-Vlaanderen

Alle mogelijke voorzorgsmaatregelen werden genomen bij Euro Shop. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tijdens de meest recente Kortrijkse gemeenteraad op maandagavond beloofde burgemeester Vincent Van Quickenborne dat elke Kortrijkzaan, en bij uitbreiding iedereen in Zuid-West-Vlaanderen, een herbruikbaar mondmasker in de bus zou krijgen. Wanneer dat moet gebeuren is nog onduidelijk.

Dat het Kortrijkse stadsbestuur liever niet wacht tot de federale en Vlaamse regering in actie schieten, werd al duidelijk toen er op eigen initiatief coronatesten werden aangekocht voor alle bewoners van de openbare woonzorgcentra. Nu de afbouw van de coronamaatregelen dichterbij begint te komen, schieten Van Quickenborne en co opnieuw in actie. “Er komt een herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner van Zuid-West-Vlaanderen“, belooft de burgemeester. Die belofte kwam er onder andere op aandringen van oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang. Groen vreest dat een masker niet voldoende zal zijn.

Al zat het idee duidelijk al eerder in de pijpleiding. “We zullen daarvoor samenwerken met andere steden en gemeenten, zoals we altijd doen”, aldus Van Quickenborne. De mondmaskers kwamen vrijdag al aan bod op een overleg tussen de bergemeester van onze regio. Intercommunale Leiedal zou op zoek gaan naar een producent en iemand die de maskers kan verdelen. Dat wordt een gigantische onderneming. Het gaat immers om maar liefst dertien steden: Kortrijk, Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Menen, Wervik, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn. Goed voor iets meer dan 300.000 inwoners.

Wanneer je het masker precies in de bus kan verwachten, is nog niet helemaal duidelijk. Maar door de enorme vraag zal het wellicht gaan over enkele weken.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier