Een Gullegemse chemie-speler recruteert volop… bijen

Van chemie naar ecologie, het lijkt een uitdrukking uit lang vervlogen en melige tijden, maar het is bittere ernst voor CGK. Het Gullegemse bedrijf dat een vaste waarde is in de wereld van gebruik en stockage van chemische producten trekt volop de kaart van van de natuur.

Tijl Charle bij twee van de bijenkasten. © CLL

Tijl Charle, CEO van de groep en Michael Djalti, de communicatieverantwoordelijke, tonen ons met trots hun nieuwe werknemers. Een aantal bijenkasten bieden onderdak aan de duizenden bijen die vanaf nu de terreinen van het bedrijf bevolken. “Enige tijd geleden hebben we het gebruik van onze terreinen geëvalueerd”, klinkt het bij Michael. “We hebben plaats over op onze gronden en wilden die plaats niet verloren laten gaan. Het terrein reduceren tot opslag was volgens ons ook slordig. We wilden de beschikbare plaats gaan gebruiken om iets terug te geven aan de natuur.”

“Zo kwamen we terecht bij de firma Honeybeez, een imker die hier bijenkasten is komen installeren. Niet alleen hebben de bijen een cruciale rol in de ontwikkeling van de natuur maar ook intern zijn ze deel gaan uitmaken van het team. Waar er vroeger, tijdens de pauze, werd gepraat over het werk of andere zaken, keren nu de bijen steeds terug. Iedereen wil weten hoe we het hen zo aangenaam mogelijk kunnen maken of hoe we hen kunnen verzorgen. De bijen zijn een gezamenlijk gespreksonderwerp geworden, ongeacht je functie binnen het bedrijf.”

Een klein gebaar dat werd gevolgd door een belangrijk rimpeleffect. “De bijen hadden zo een impact op ons bedrijfsleven, dat enkele collega’s ook de rest van onze terreinen onder handen hebben genomen. Een bloemenveld met bloemen die extra aantrekkelijk zijn voor de bijen, enkele plantenbakken en zelfs de aanschaf van een brander zodat we geen herbiciden meer moeten gebruiken. We kiezen resoluut voor de groene weg naar de toekomst.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.