“Een groot engagement, maar nood breekt wet”

Matthias Dequidt, Geert Seynaeve en Nancy Vandaele staan met hun teams paraat om bij de start van het nieuwe seizoen de cafetaria draaiende te houden. © Jeffrey Dael
Redactie KW

Omdat er geen overnemer werd gevonden voor de cafetaria van de sporthal, hebben drie clubs de handen in elkaar geslagen. Volleybalclub Sarrako, basketclub BTK en KBC-shotters zorgen ervoor dat de cafetaria na de matchen bemand is.

“De vacature voor een nieuwe uitbater raakte niet ingevuld”, opent Geert Seynaeve van minivoetbalploeg KBC-shotters. “We trokken aan de bel bij schepen van sport Stefaan Vercooren (Open VLD). Een sporthal waar je niets kan drinken, dat is gewoon niet werkbaar. We opperden het idee om met de verenigingen die het meest actief zijn in de sporthal, de cafetaria uit te baten tot er iemand gevonden is. Voorlopig is dit voor ons een win-winsituatie en kunnen we het nuttige aan het aangename koppelen, maar wij zijn natuurlijk geen cafébazen. Met tien supporters lukt dat nog, maar als je meer dan 50 man op je wedstrijd hebt, is dat een probleem. Wij hebben er zelfs aan gedacht om uit te wijken naar een andere gemeente. Gelukkig is het zover niet moeten komen”, aldus Seynaeve.

Beurtrol

“Wij zijn als basketclub zelfs verplicht om onze tegenstanders iets aan te bieden”, weet Matthias Dequidt van basketclub BTK. “Zoiets kan je natuurlijk niet in de kleedkamer doen. Spelers komen vaak van heel ver, en wedstrijden zijn soms heel vroeg of heel laat. Dan heeft een mens wel eens trek in een kopje koffie of een pilsje. Als je geen cafetaria hebt, dan heb je al snel situaties waarbij ze een bak bier of blikjes meebrengen, en dat is zeker de bedoeling niet. We werken als club met een beurtrol wat het bemannen van de toog betreft, maar het vraagt een serieus engagement. We trachten ook uniformiteit te vinden in onze openingsuren: van 19 uur tot 24 uur kan je bij ons terecht. Natuurlijk zijn we ook open als er overdag in het weekend matchen zijn. We bieden een uitgebreide kaart aan, want het zondagpubliek is niet hetzelfde als tijdens de week.”

Verbondenheid

“Dat we opnieuw een cafetaria hebben is heel belangrijk, want na corona moeten we met z’n allen werken aan het herstellen van de verbondenheid in de club”, aldus Nancy Vandaele van volleybalclub Sarrako. “De derde time is even belangrijk als de eerste twee. Alles lag meer dan één jaar stil. Spelers, ouders en supporters snakken naar contact met elkaar, niet alleen op het plein, maar ook na de match. De gemeente hielp ons op weg met barkrukken, koffiemachines, koelkasten en een muziekinstallatie. Ook de nieuwe sportcoördinator is nauw betrokken, dacht mee en gaf ons veel steun bij dit project”, aldus Vandaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier