https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eén GAS-reglement voor Gistel, Oudenburg, Ichtegem, Jabbeke en Torhout: “Geen heksenjacht, wel stok achter de deur”

Voorzitter Gauthier Defreyne en de collega-burgemeesters van de politiezone Kouter stelden samen met korpschef Depovere het nieuw zonaal GAS-reglement voor.© Peter Maenhoudt
Voorzitter Gauthier Defreyne en de collega-burgemeesters van de politiezone Kouter stelden samen met korpschef Depovere het nieuw zonaal GAS-reglement voor.© Peter Maenhoudt
Redactie KW

Voortaan hebben alle gemeenten van de politiezone Kouter – Gistel, Oudenburg, Jabbeke, Ichtegem en Torhout dus – eenzelfde GAS-reglement. Voor Oudenburg en Torhout is zo’n reglement nieuw. Voor Gistel, Ichtegem en Jabbeke gaat het om een vervanging van een ouder reglement. “We gaan geen heksenjacht organiseren”, klinkt het unisono.

Gemeentelijke administratieve sancties, kortweg GAS, moeten een antwoord bieden op verschillende manieren van overlast. Denk aan sluikstorten en de netheid van het openbaar domein, hondenpoep, lawaaihinder of parkeeroverlast. Het GAS-reglement biedt de gemeente de mogelijkheid om zelf een sanctie op te leggen via een administratieve procedure. De stafvervolging verloopt dus niet meer via de rechtbank of het parket.

“Sinds deze maand is er één GAS-reglement voor de hele politiezone Kouter. Let wel, het is niet de bedoeling om een heksenjacht de houden”, zegt Gauthier Defreyne (Open VLD), burgemeester van Gistel en voorzitter van de politieraad. “Sensibiliseren staat nog steeds voorop.”

Eerst waarschuwing

“Stel dat iemand een openbare parkeerplaats inneemt met een container, maar dat niet heeft aangevraagd. Wel, dan volgt er eerst een waarschuwing zodat dit administratief in orde kan worden gebracht. Gebeurt dat niet, dan pas gaan we beboeten.”

Gistel, Ichtegem en Jabbeke hadden al een eigen GAS-wetgeving, voor Oudenburg en Torhout is het volledig nieuw. “Er was al acht jaar sprake van, nu is het eindelijk zover”, duidt burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) van Oudenburg. “Ook al is er dus één reglement voor alle vijf gemeenten en steden van de zone Kouter, toch kan eenieder kiezen waar ze het accent leggen. Of het nu gaat om sluikstorten, inname van openbaar domein, controles op de blauwe parkeerzone of hondenpoep: het is en blijft de bedoeling om zo weinig mogelijk boetes uit te schrijven. Het reglement wordt ook geëvalueerd.”

GAS-boetes kunnen door agenten van de politiezone Kouter uitgeschreven worden, maar ook door beëdigde ambtenaren. “Er wordt niet willekeurig gestraft of rechten van burgers afgenomen. Een sanctionerend ambtenaar zal elk dossier beoordelen, hij of zij kan behalve beboeten ook bemiddelen”, geeft korpschef Kris Depovere mee.

Maximaal 350 euro

Enkel hardleerse burgers zullen een boete moeten betalen die kan oplopen tot maximaal 350 euro. Het reglement is enkel van toepassing op meerderjarigen, natuurlijke personen, bedrijven en verenigingen.

Iedereen heeft de kans om binnen de 15 dagen zijn of haar kant van het verhaal te doen. Is de overtreder het niet eens met de beslissing van de sanctionerend ambtenaar, dan kan het dossier worden voorgelegd aan een politierechter. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.