Een eeuw Rijwielen Galle in Veldegem

Met Kurt staat de derde generatie aan het hoofd van Rijwielen Galle. © HV
Redactie KW

Al honderd jaar lang is ‘Rijwielen Galle’ een begrip in fietsminnend Veldegem. Al drie generaties gaan tweewielers er de deur uit en worden ze kundig hersteld in de volkse werkplaats. De stiel ging over van grootvader Leon, op vader Daniël, op zoon Kurt.

‘Velos en ijzerwaren’, zo omschrijft een authentiek uittreksel uit het handelsregister uit 1940 Leon Galles zaak. Dat zijn kleinzoon Kurt tachtig jaar later op hetzelfde adres nog steeds met overgave de familietraditie zou verderzetten: veel mooier kan je het niet verzinnen.

Grootvader Leon richtte in 1920 een bescheiden winkel en werkplaats in, die hij tot halfweg de jaren zestig volgens de noden van de tijd uitbouwde tot een bloeiende zaak. In de loop der jaren kwamen daar ook bromfietsen bij en al snel waren de fietsen met het Galle-logo niet meer uit het Zedelgemse straatbeeld weg te denken. In 1966 was Daniël de geknipte man om het leven en werk van vaders zaak samen met zijn echtgenote Monique verder te zetten. Het werd een succesverhaal waardoor de fietsenwinkel en het tankstation in 1973 uitgebreid werden naar het huidige pand ernaast. Daniël nam ook het herstel van bromfietsen en grasmaaiers erbij en kon rekenen op cliënteel uit de naburige gemeenten.

Kleine herstellingen

“Toen ik 15 was, begon ik vader bij te staan met een leercontract. In 2002 sloeg echter het noodlot in onze zaak toe, toen vader ziek werd. Toen hij wist dat ik twee jaar later op mijn beurt de zaak officieel zou overnemen, was dat voor hem een hele geruststelling. Ik besliste evenwel om te stoppen met bromfietsen en maaiers, om me te kunnen specialiseren in stads- en elektrische fietsen voor een ruim publiek en voor alle leeftijden”, licht Kurt de nieuwe wending toe.

“Acht op de tien klanten die ik help in de zoektocht naar de nieuwe fiets die hen het beste past, kiezen voor een elektrisch aangedreven exemplaar. Naast woon-werkverkeer zullen ze stilaan ook meer hun weg vinden bij de schoolgaande jeugd. Voor elk budget hebben we keuze, maar we blijven ons toeleggen op kwaliteitsmerken en een klantvriendelijke dienst na verkoop in onze werkplaats. Bij kleine herstellingen trachten we meteen te helpen, waar mogelijk halen we ook fietsen op en leveren die thuis af.”

In de werkplaats en toonzaal hangt nog steeds dezelfde gemoedelijke familiale sfeer. Dagelijkse fietsers en wielerliefhebbers komen er uit alle windrichtingen van de provincie naar afgezakt, de meesten nog steeds gewoonweg door mond-tot-mondreclame. “Het is een troef dat ik de zaak met de naam en de vaste klanten kon verderzetten. Het jaar door kunnen klanten hier terecht voor service op maat, van onderhoud van uiteenlopende types fietsen tot de juiste keuze van hun nieuwe tweewieler”,

Veldegemsestraat 90, Veldegem.

Info: 050 27 70 05 – rijwielengallekurt@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier