Een eeuw geleden werd Gray geboren

De bezielers van de publicatie over Tijl Uilenspiegel van Gray: v.l.n.r. biograaf Bert Bouljon uit Oostkamp, Joeri Delamane, die de tekeningen van Gray oppoetste, en Etienne Hauwaerts, beiden van Brabant Strip vzw. © PH
Redactie KW

Vandaag precies 100 jaar geleden werd Gray, de tekenaar van Rikske en Fikske, geboren. Hij woonde op het einde van zijn leven in de Walbrugstraat in Oostkamp. Vele generatiegenoten herinneren zich zeker nog de illustraties van Gray in Burgerwelzijn maar vooral in de uitgaven van Averbode: Zonnekind, Zonnestraal en Zonneland.

Straks is het 48 jaar geleden dat Graham Croucher in Oostkamp stierf. Hij was een gerenommeerd en veelzijdig tekenaar. Hij ondertekende al zijn illustraties met zijn verkorte voornaam Gray. Velen hebben hem leren kennen via de kinder- en jeugdtijdschriften, die de abdij van Averbode publiceerde onder de leiding van Nonkel Fons, het pseudoniem van Omer-Daniël De Kesel en een verre neef van de huidige aartsbisschop.

Gray tekende voor iedereen met een grote humoristische ingesteldheid en had in het Brugse weekblad Burgerwelzijn sinds 1947 twee vaste beeldverhaaltjes. Dat was toen in de krantenwereld revolutionair. Hij illustreerde ook de artikels voor Raf O’Flanders, het pseudoniem van Raf Dusauchoit, die als directeur van de Brugse Dienst voor Toerisme ook nog artikels schreef voor Burgerwelzijn, dat inmiddels opgegaan is in het weekblad Krant van West-Vlaanderen. (Raf Dusauchoit is de vader van o.m. tv-icoon Chris Dusauchoit en van de gewezen directeur-generaal van Artsen zonder Grenzen dr. Tine Dusauchoit…)

De Heemkundige Kring van Oostkamp publiceerde tien jaar geleden nog de biografie ‘Gray, de geestelijke vader van Rikske en Fikske’, geschreven door Bert Bouljon, Paul Gervoyse en Patrick Vanden Berghe. Het zette Brabant-Strip vzw aan om onder impuls van Etienne Hauwaerts en met Joeri Delamane, hoofd van de Studentenadministratie van de Gentse Universiteit Faculteit Wetenschappen, de tekenkunst van Gray via publicaties weer in de belangstelling te brengen. In 2015 gebeurde dat met de uitgave ‘Kasteel Zwartendale’. Dit jaar bundelde Brabant Strip vzw de afleveringen van Tijl Uilenspiegel, die in afzonderlijke afleveringen ooit in Zonneland verschenen tot een uniek album over deze legendarische figuur uit het Vlaanderen van weleer.

Voor de cover van het album ‘Nieuwe fratsen van Tijl en de Lamme’ werd weer een beroep gedaan op Dirk Stallaert, de getalenteerde tekenaar-assistent van Marc Sleen voor de Nero-verhalen tussen 1992 en 2002. Ondertussen werkt Dirk Stallaert sinds 2003 samen met Urbanus aan de stripreeksen Milleke Melleke Mol en aan afleveringen voor VTM-Kzoom.

‘Nieuwe fratsen van Tijl en de Lamme’ is in een beperkte en genummerde oplage uitgegeven en te koop in de betere striphandel.

(PH)

Lionel Graham Croucher werd op 11 januari 1920 geboren in Kingston (UK). Zijn vader en grootvader waren beiden officier bij de Britse luchtmacht. Het gezin verhuisde vaak; zo leefde Croucher als kind onder meer in Palestina. Terug in Engeland volgde hij tekenlessen. In 1939 werd hij gemobiliseerd, en in 1940 maakte hij de hel van Duinkerken mee, waar de Engelsen een verpletterende nederlaag leden. Croucher keerde voor verzorging terug naar Engeland. In 1944 stak hij het Kanaal opnieuw over. In november 1944 kwam hij aan in Brugge, waar hij in de kazerne aan de Kruispoort verbleef. In België had Lionel Croucher de Brugse Simonne Lesy leren kennen, met wie hij in 1947 in het huwelijk zou treden. Na de oorlog werd Gray vertaler in La Brugeoise et Nivelles. Later zou hij zich volledig toeleggen op zijn carrière als tekenaar. Het echtpaar woonde op diverse adressen in Brugge, maar verhuisde eind jaren ’60 naar een bungalow in de Walbrugstraat in Oostkamp. Lionel Croucher stierf op 23 december 1971. Hij werd slechts 50 jaar.

(Bron: Heemkunde-Vlaanderen.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier