“Een drankje kost hier slechts 1,40 euro en dat waarderen we!”

Pieter en Elien en Suzanne en Jeroen: “Op het terras van De Vette Os zitten altijd wel bekenden.” (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Op het terras van café De Vette Os in Leisele ontmoeten we op vrijdagavond de koppels Pieter Devreker en Elien Manhaeve uit Leisele en Jeroen Delerue en Suzanne Vanlerberghe uit Beveren. “We spreken niet af, maar weten dat de kans groot is dat we mekaar hier op vrijdagavond treffen.”

Pieter Devreker (33) en Elien Manhaeve (32) wonen met hun kinderen Stien (6) en Dré (3) op het Stationsplein waar Elien onthaalmoeder is. Elien is uit Veurne afkomstig maar zegt dat ze haar hart verloren heeft aan Leisele. Jeroen Delerue (34) en Suzanne Vanlerberge (40) – zaakvoerders van garage Westcars in Veurne wonen met hun kinderen Lily (5) en Senne (7) in de Kallebeekweg in Beveren. Pieter en Jeroen zaten in Leisele in dezelfde klas en gingen later samen uit in De Nieuwe Herberg. Enkel omdat er in zijn geboortedorp Leisele geen bouwgrond was, weken hij en Suzanne naar Beveren uit.

Nostalgie

“In Leisele hebben we twee cafés en twee restaurants en we steunen ze allemaal”, vertelt Pieter. “Naar De Arend gaan we bij voorbeeld om te vogelpikken. Maar De Vette Os is voor Jeroen en mij pure nostalgie. De vroegere cafébazin, wijlen Jeanne Monein, heeft ons als jonge gasten leren manillen. Dat zijn mooie herinneringen. Een gewone consumptie kost hier trouwens nog altijd maar 1,40 euro. Ik ben een gewone werkmens en apprecieer dat! Na het werk op het gemak een pintje komen drinken; dat is voor mij genieten. Het is hier niet enkel ‘s zomers gezellig. Tussen kerst en nieuwjaar organiseren Luc en Kirby een kaarsjesavond. Het café wordt dan niet met elektriciteit maar met kaarsjes verlicht.”

Veurne in ’t klein

“Ik ben in Veurne opgegroeid, maar ik zou er niet meer willen wonen”, zegt Elien. “Leisele is in feite Veurne in ‘t klein, maar dan zonder de drukte. In Leisele is echt alles aanwezig. Ben je ziek, dan kan je naar de dokter en onmiddellijk naar de apotheek om je medicamenten. Er is een supermarkt, automatenshop en als je geen zin hebt om te koken, zijn er frituren en restaurants. Kinderen kunnen er nog tot hun twaalfde naar school en er is opvang. Je kan hier perfect overleven zonder auto. Je betaalt misschien iets meer in de Spar, maar dat is dan een kleine compensatie voor de nabijheid. Trouwens, op 3 minuten sta je vanuit Leisele in de grootwarenhuizen van Hondschoote. Dit terras is extra leuk omdat het vlakbij het gemeentelijk speelpleintje ligt. Terwijl wij hier iets drinken, zie ik de kinderen spelen. Mag ik – nu we toch bezig zijn – een minpuntje doorgeven over de speeltuigen? Ze zijn niet geschikt voor kindjes onder de 5 jaar. De wip staat enorm hoog en de treden van de ladder om de glijbaan te beklimmen, staan ver uit elkaar. Als de gemeente dat ietwat zou kunnen aanpassen, zou dat een verbetering zijn.” (AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.