Een Brugse straat opfleuren met bloemen kan nu zonder vergunning

Uiteraard moet je bloemenhoekje aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag jouw groene creativiteit geen hinder vormen voor verkeersborden of straatverlichting. © PM
Redactie KW

Voortaan kunnen bewoners en handelaars in Brugge hun straat kleur geven zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. Wanneer aan enkele voorwaarden voldaan is, plaatst u naar hartenlust bloempotten of boompjes in potten op de stoep voor uw huis.

Jouw deeltje van de straat opvrolijken met bloemen en groen, het kan voortaan ongehinderd… wanneer je niemand hindert! Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Tot voor kort moest voor dergelijk siergroen een vergunning bekomen worden. Het college van burgemeester en schepenen trok een streep door die maatregel. Groene accenten dragen bij tot een blije omgeving en dus vouwen wij onze plannen voor een fleuriger stad verder open. De Bruggeling zelf is daarbij onze beste ambassadeur!”

Voorwaarden

Uiteraard moet je bloemenhoekje aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag jouw groene creativiteit geen hinder vormen voor verkeersborden of straatverlichting. Voorts moet voor de voetganger een hindernisvrije doorgang van minstens een meter breed behouden worden. En plaats je de bloempotten ook niet dichter dan een halve meter van de perceelgrens met uw buur, dan bent u helemaal in orde.

Let wel, het gaat uitsluitend om los geplaatste bloempotten. Voor het wegbreken van stoeptegels om vaste planten tegen je gevel te laten aangroeien blijft overleg met de stad nodig.

Peter en meter van stadstuinjes

“Behalve het ontharden van pleinen en het aanplanten van meer groen langs de straten is ook het recente peter- en meterschap van stadstuintjes onderdeel van onze plannen”, aldus de schepen. “Met deze nieuwe maatregel zetten wij nog een stap verder. Zowel particulieren als handelaars kunnen zo probleemloos werk maken van het ‘vergroenen’ van hun straatgevel en de stoep voor hun pand of handelszaak!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier