Een boerenstiel

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Ze hebben zelden de omstandigheden aan hun kant en ook de tijdsgeest wil wel eens tegenzitten. En er zijn ongetwijfeld 1.001 redenen die een jongere kan bedenken om geen boerenoverall aan te trekken. En toch… uit cijfers blijkt dat de boerenstiel in onze provincie in vergelijking met andere provincies het minst van al vergrijst. Er is geloof in de toekomst van de sector. Alleen wie niet vertrouwd is met de landbouw kijkt daar van op.

Want er is ontzettend veel gebeurd op de landbouwbedrijven en het houdt niet op, integendeel, er is van alles aan de gang: nieuwe technologieën volgen elkaar in een rush op robotten in stallen en drones boven de akkers zijn niet voor heel lang meer uitzonderlijk en de boer anno 2020 is niet vies van experimenten met nieuwe producten en nieuwe teeltwijzen. De landbouw is één van de meest innovatieve sectoren in onze provincie. Meer nog: het zijn vaak ook nog eens West-Vlamingen die mee aan de wieg staan van al dat nieuwe.

Als jongeren erin geloven, dan is er toekomst

Het zal dan ook geen toeval zijn dat de eerste winnares van de ‘Oscar’ voor meest inspirerende landbouwvrouw een West-Vlaamse landbouwster is, die nota bene ook nog eens burgerlijk ingenieur van opleiding is. En het is ook geen toeval dat UGent in West-Vlaanderen zijn onderzoekscentrum bouwt voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie.

Deze week zijn de werken daarvoor in Kortrijk officieel van start gegaan. Belangrijke middelen voor onderzoek en ontwikkeling, die we anders zo vaak ontberen in onze provincie. En straks komt in de buurt van de Reo-veiling een wetenschapspark, vernamen we vorige week bij het provinciebestuur. Kortorm, de landbouw hinkt hier in West-Vlaanderen niet achterop, integendeel, het is een sector die bakens verzet en die op die manier aantrekkelijk blijft, ook voor jongeren. Andere sectoren kunnen daar wel een voorbeeld aan nemen.

Maar pas op, dit zijn geen tijden voor naïef optimisme of opgeklopte euforie. De ‘Oscarwinnares’ wijst er ook op dat aandacht voor welzijn even noodzakelijk is als de focus op innovatie. Dat stelde een Brusselse dichteres die enkele weken in de Westhoek bleef, ook vast. Het aantal landbouwbedrijven is verminderd en de boerenbuiten dreigt daardoor zijn cohesie te verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier