Een bloemetje voor Tom en Jolien, die ouders werden in volle lockdown: “Het belangrijkste is dat Mila gezond is”

Philippe Verhaest

Binnenkort is het weer zover: op vrijdag 5 februari zit onze babyspecial KW Beebee bij je krant. Vanaf nu kan je foto’s van je lieve spruit insturen voor onze babyspecial KW Beebee en daarom zetten wij wekelijks een kersvers ouderpaar in de bloemetjes. Deze week: Tom Vergote en Jolien Naert uit Ingelmunster, mama en papa van Mila.

Nagenoeg de hele zwangerschap brachten landbouwer Tom Vergote (29) en Jolien Naert (26), die als verpleegkundige bij AZ Delta in Roeselare aan de slag is, in volle coronacrisis door. Maar toen hun kleine Mila op 16 november haar eerste kreetjes slaakte, waren de vele bizarre maanden meteen naar de achtergrond verbannen. “Ze doet het goed, onze meid”, glunderen de jonge mama en papa. “Mila slaapt goed, ze eet goed… Een droombaby.”

Twee weken voor de eerste lockdown kregen Jolien en Tom het nieuws dat ze een kindje verwachtten. “Uiteraard waren we in de wolken, maar het was ook dubbel”, zegt Jolien. “Als verpleegkundige voelde ik toen al de dreiging van covid-19 en dat maakte me wel wat onzeker. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van mijn collega’s. Ik heb op geen enkel moment op een corona-afdeling moeten werken. Zo kon ik tot en met augustus actief blijven. Maar ik ben af en toe wel bang geweest, ja.”

Nieuws kunnen stilhouden

“Net daarom hebben we ons ook altijd strikt aan de maatregelen gehouden”, pikt Tom in. “Corona heeft ons één voordeel opgeleverd: we hebben het nieuws iets langer kunnen stilhouden. Pas toen Jolien vier maanden zwanger was, hebben we het wereldkundig gemaakt.” Net voor de geplande bevalling sloeg het noodlot toch nog toe: Tom testte positief op het coronavirus. “Twee weken voor Jolien uitgerekend was”, zucht hij.

“Ik ben een viertal dagen goed ziek geweest. We hebben toen ook zoveel mogelijk van elkaar gescheiden geleefd.” De bevalling duurde liefst 36 uur. “Een beproeving”, lacht Jolien. “Maar het belangrijkste is dat onze dochter gezond en wel ter wereld is gekomen.” Het bezoek in de kraamkliniek hebben Jolien en Tom wel gemist, zeggen ze. “Onze ouders hebben Mila enkel nog maar van achter het raam of via de telefoon gezien. Zodra het weer mag, zijn ze meer dan welkom om Mila in hun armen te sluiten.”

Stuur jouw babyfoto in op KW.be/beebee

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.