Een bloemetje voor Rosa (67), die Ecuador verliet om voor haar kleinkind te zorgen

Moederkloek Rosa Salazar, een volbloed Ecuadoriaanse, is maar wat blij met de ruiker bloemen. (foto CLL)
Moederkloek Rosa Salazar, een volbloed Ecuadoriaanse, is maar wat blij met de ruiker bloemen. (foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Ze verliet alles wat ze had opgebouwd in Ecuador om voor haar kleinkind in België te zorgen en weldra vertrekt ze naar Spanje om zich daar te ontfermen over de nieuwste familietelg. Rosa Salazar (67) geeft eigenhandig een nieuwe invulling aan het woord moederkloek. Redenen genoeg om haar even in de bloemetjes te zetten.

“Wat een verrassing!” Met een brede glimlach en een kleine traan in de ogen kijkt ze naar de goudgele ruiker die we haar overhandigen. Ayden, haar kleinzoon en oogappel, kirt van plezier wanneer zijn oma een passende vaas zoekt. “Mijn dochter vond de liefde hier in Aalbeke en beviel vorig jaar van een flinke zoon. Hoewel ik een volbloed Ecuadoriaanse ben, was mijn plaats hier bij mijn dochter. Ik heb dan wel mijn thuisland verlaten, de band die je op zo’n moment met je kleinkind kan opbouwen, is van onschatbare waarde.”

Een verhuis van vele duizenden kilometers naar een onbekend land is voor veel mensen ondenkbaar. Toch vertrekt Rosa binnenkort opnieuw. “Mijn andere dochter woont in Spanje en ook zij beviel zonet van een flinke zoon”, vertelt Rosa.

“Het is dan ook belangrijk dat ik ook met onze nieuwste spruit een stevige band kan opbouwen. Mijn dochter zal ook alle hulp in het huishouden kunnen gebruiken en daarvoor kan ze rekenen op haar mama. Binnen enkele dagen vertrek ik dan ook naar het zuiden om er mij te vestigen. Natuurlijk zal dit met de nodige traantjes zijn, maar dankzij het internet kan ik met iedereen hier contact blijven houden. Zelfs Ayden, mijn kleinzoontje, weet al goed hoe hij met mij kan bellen via de tablet. Meer nog, hij kan mij al beginnen tonen hoe ik met het internet moet werken, zo gaat dat nu eenmaal de dag van vandaag. Kinderen leren hun ouders hoe het moet, niet andersom.” (lacht)