Een bloemetje voor Mireille (53), pleegmama van meer dan 200 kinderen

Pleegmoeder Mireille Seys met haar ruiker bloemen in het gezelschap van enkele van haar kinderen. (foto CLL)
Pleegmoeder Mireille Seys met haar ruiker bloemen in het gezelschap van enkele van haar kinderen. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

De naam Mireille Sys (53) doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar toch vormt ze al meer dan 30 jaar een cruciale hoeksteen in onze maatschappij. Als pleegmoeder ontfermde ze zich al over meer dan 200 kinderen. Meer dan voldoende reden om haar dan ook met een ruiker bloemen te bedanken voor haar inzet.

Het pleegmoederschap is geen evidente taak om op te nemen. Pleegouders vervullen namelijk een ouderlijke taak zonder ouder te zijn. “De kinderen die hier verblijven, noemen me dan ook allemaal Tante Mireille want ik zal nooit de plaats van hun biologische ouders kunnen innemen!”

Mireille opende voor het eerst haar deuren in 1988, al begon ze niet geheel onvoorbereid aan het avontuur. “Mijn moeder was ook altijd al pleegmama geweest en oorspronkelijk wilde ik er niets meer van weten. Toen ik het ouderlijke nest verliet, was het absoluut niet met het idee om aan kinderen te beginnen. Na een jaar voelde het wel aan als een gemis en besloot ik me finaal te engageren voor kinderen afkomstig uit precaire situaties. Ik zou intussen niet meer zonder kunnen. Veel van die kinderen zijn trouwens zelf al fiere ouders geworden en we blijven nog steeds in contact met elkaar.”

Vandaag ontfermt Mireille zich over zes kinderen en haar eigen kleindochter. “Mijn dochter werkt als psychiatrisch verpleegkundige en dacht eraan om de kleine Thonya naar een crèche te brengen. Geen haar op mijn hoofd dat daaraan dacht, mijn kleinkind kan hier perfect terecht zodat mijn dochter zich volop kan concentreren op haar dagtaak. Ik ben dan ook erg fier dat ze, op haar eigen manier, zich ook inzet voor haar medemensen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten