Een bloemetje voor Lieve (85) die haar naam niet heeft gestolen

Lieve: “We hebben een mooi leven gehad samen. Ik mis Gerard nog iedere dag”. © foto mlt
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Bedankt dat ik er weer bij ben. Dat is het eerste dat ik denk als ik wakker word.” Aan het woord is Lieve Hongenaert uit Sint-Kruis-Brugge, een kranige tachtiger die “heel veel gedaan heeft voor haar dochters, kleinkinderen en achterkleinkinderen.”

“Graag had ik mijn mama in de bloemetjes laten zetten”, schrijft Lut Fockedey in een mail aan onze redactie. “Mama en papa zijn op één uur na 60 jaar getrouwd geweest, hij is gestorven in 2018. Ze deden werkelijk alles samen. Boodschappen doen, elke dag wandelen, de moestuin beplanten en zaaien, oogsten, de groenten wassen, snijden en blancheren om in te vriezen, bijspringen bij de kinderen (5 dochters), kleinkinderen (17) en achterkleinkinderen (21).”

“Na het overlijden van papa (Gerard Fockedey, mlt.) is ze niet bij de pakken blijven zitten hoewel ze hem nog heel hard mist… Ze gaat nog elke dag wandelen en verzorgt zowel de sier- als moestuin. Poetsen doet ze ook allemaal zelf evenals de kleine boodschappen en elke middag kookt ze. Ze is begaan met al haar nakomelingen. Ze krijgt ook graag bloemen. Toen papa er nog was, kreeg ze steevast het eerste bloemetje uit de tuin van hem…”

Jaren tellen niet voor mij. Ik voel me niet oud

Als we bij Lieve thuis aanbellen, worden we meteen vergast op een warme glimlach. “Jaren tellen niet voor mij. Ik voel me niet oud”, lacht de Brugse tachtiger. “Ik ga nog iedere dag wandelen. Als ik de steenweg oversteek, zit ik midden de weiden. Daar ligt mijn herte. We hebben altijd op onze boerderij in Oostkerke gewoond. We hebben een mooi leven gehad. Ik mis Gerard nog iedere dag.”

Gerard en Lieve hebben vooral veel gewerkt in hun leven. Hun geheim van de boerenstiel? “Je vooral niet opjagen.” En die mentaliteit kregen de vijf dochters met de pap ingelepeld. “We zijn heel gelukkig met onze dochters. Het zijn heel brave dochters die altijd geholpen hebben op het erf.” Of ze niet liever ook een zoontje hadden grootgebracht op de boerderij? Lieve reageert gevat: “Liever is een oaze en die loopt zère.” Wat een lieve mama. (mlt)

Ken jij iemand die een bloemetje verdient? Laat het ons weten via mail op bloemetje@kw.be