Een bloemetje voor Joanna (71), een bezige bij in Samana

Joanna verzet bergen papierwerk voor Samana. © foto mlt
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Samana wil ‘mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers met elkaar verbinden om zo elkaar te versterken’. In de afdeling Brugge hebben ze een heel bijzondere secretaris die een bloemetje verdient.

Als er iemand een bloemetje verdient, is het zeker Joanna Verrecas! Ondanks haar serieuze handicap is ze een duizendpoot, onze secretaris van Samana Brugge. Met 92 leden komt er heel wat papierwerk bij kijken: verslagen, klaarmaken van aanwezigheidslijsten, verjaardagen… Ook de fijne attenties voor onze leden komen van haar hand: elke maand een prachtige tafelversiering die de mensen dan mogen meenemen, de prijzen voor de bingonamiddag en de attentie voor verjaardagen en feestdagen worden door haar gemaakt. Ze is bewonderenswaardig en verdient zeker die prachtige bloemen en de wensen van de krant.

De mooie woorden van voorzitter Lisette laten de 71-jarige Joanna niet onberoerd als we aanbellen bij haar thuis in Assebroek met een ruiker bloemen. Maar al die lof hoeft niet echt voor haar. “Och, ik doe evenveel als de andere bestuursleden hoor”, klinkt het bescheiden. Joanna lijdt aan de ziekte van Parkinson maar ‘ze trekt haar plan’. “Er zijn mensen die er erger aan toe zijn.”

Samana geeft me een doel, ik kom zo nog onder de mensen

Joanna is altijd een bezig bij geweest in de KAV, Chiro en ziekenzorg. “Dankzij Samana blijf ik actief en kom ik onder de mensen. Anders raak je al snel sociaal geïsoleerd.” Naast de maandelijkse samenkomsten en activiteiten brengen de Samana-vrijwilligers bezoekjes aan leden met een zorgnood. “Met corona was dat allemaal niet mogelijk. Geen samenkomsten, geen bezoekjes. Maar dan belden we veel met elkaar. Dat doet deugd om in zulke tijden een familiaire stem te horen en een babbeltje te slaan.”

Ken jij een goeie buur of een duivel-doet-al in jouw vereniging die een bloemetje verdient? Laat het ons weten via mail op bloemetje@kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.